Srečanja Drnovška in Mesića (še) ne bo

Za 15. februar napovedano srečanje slovenskega in hrvaškega predsednika v hrvaškem Bjelovarju je odloženo. Vzroki odložitve ali datum morebitnega novega srečanja obeh predsednikov javnosti še niso znani.

Objavljeno
05. februar 2007 19.20
Janez Drnovšek in Stipe Mesić
Ljubljana - Za 15. februar predvideno srečanje slovenskega predsednika Janeza Drnovška in njegovega hrvaškega kolega Stjepana Mesića, ki naj bi potekalo v hrvaškem Bjelovarju, je odloženo je povedala Drnovškova tiskovna predstavnica Jana Lutovac Lah. Vzroka za odložitev ali morebitnega novega termina srečanja ni navedla.

Da bo 15. februarja v Bjelovarju prišlo do srečanja med Drnovškom in Mesićem, so v uradu predsednika Drnovška potrdili v nedeljo. O srečanju pa je sicer v svoji nedeljski izdaji poročal tudi hrvaški časnik Jutarnji list. Drnovšek se bo namreč v Bjelovarju mudil na predstavitvi svoje nove knjige, predsednika pa sta se zaradi ponovne ohladitve odnosov med državama odločila, da se ob tem sestaneta, je pisal Jutarnji list. Poskušala naj bi vplivati na vladi obeh držav, naj sedeta za mizo in prenehata z nepotrebnim zaostrovanjem razmer, še piše časnik.

Drnovšek in Mesić sta se nazadnje srečala 9. novembra lani, ko se je Drnovšek v Zagrebu udeležil predstavitve hrvaške izdaje svoje knjige Misli o življenju in zavedanju. Predsednika sta se takrat pogovarjala tudi o vprašanju meje med državama, glede katerega sta že na sestanku avgusta lani na Brionih napovedala, da bosta oblikovala pobudo za njegovo rešitev, če vladi prej ne bosta uspeli doseči dogovora.