Srečanje mladih raziskovalcev znova v Murski Soboti

»Hodite po neuhojenih poteh in puščajte sledi za seboj!«

Objavljeno
15. maj 2017 17.23
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota − Kakšnih 2500 osnovnošolcev in srednješolcev je že od začetka letošnjega šolskega leta s pomočjo svojih mentorjev pripravljalo okrog 1200 raziskovalnih nalog z dvajsetih področij znanosti. Na šestnajstih mestnih in območnih srečanjih so strokovne komisije izbrale 530 nalog, izmed teh pa v predizboru 233 nalog več kot štiristotih mladih raziskovalcev, ki so se včeraj predstavili na zaključnem, državnem srečanju, ki je že leta tradicionalno v Murski Soboti.

Včerajšnje srečanje mladih raziskovalcev, ki ga je že enainpetdesetič pripravila Zveza za tehnično kulturo Slovenije, je znova pokazalo, da mlade še kako zanimajo različna področja znanosti in da si mnogi želijo nadgrajevati v šoli pridobljeno znanje, se interesno že zgodaj usmerjati v določena področja znanosti in se naučiti raziskovalnih metod za poznejše, resnejše delo na fakultetah. 

Predsednik Zveze za tehnično kulturo Slovenije Radovan Stanislav Pejovnik je njihovo radovednost in vedoželjnost na včerajšnjem odprtju srečanja označil kot hojo po neuhojenih poteh, kar znanstvenoraziskovalno del vsekakor je. »Hodite po neuhojenih poteh in puščajte sledi za seboj!« je Pejovnik pozval zbrane mlade raziskovalce.

Marsikdo izmed zbranih radovednežev to tudi že zares počne, seveda ob izdatni podpori mentorjev, ki so nekateri pred desetletjem ali dvema še sami bili med mladimi raziskovalci. Tako sta na primer Marcel Pirš in Nejc Osolnik s Srednje strojne in kemijske šole v Ljubljani pod mentorstvom Roberta Jamnika izdelala nekakšno ultrazvočno belo palico za slepe, pravzaprav elektronsko zapestnico, ki s pomočjo ultrazvočnih senzorjev prek vibracij slepemu sporoča, kje pred njim je ovira in kako daleč je do nje. Takšnega haptičnega pripomočka, torej nekakšne robotske čutne naprave, še ni, mlada raziskovalca pa sta v času raziskovanja izdelala dve, prvo, še nekoliko okorno, in drugo, izpopolnjeno in lažjo, ki jo bosta dala testirati zavodu za slepe in slabovidne.