Srečanje predsednika države s predstavniki manjšin

Predsednik države Danilo Türk se bo danes ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika tradicionalno srečal s predstavniki slovenskih manjšin iz Avstrije, Italije, Madžarske in Hrvaške. Slovenci zunaj meja domovine se soočajo s številnimi težavami, zato bodo predstavniki manjšine s predsednikom spregovorili tudi o vprašanjih manjšin.

Objavljeno
07. februar 2011 11.59
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Kot poroča STA, porabske Slovence namreč pesti kronično pomanjkanje financiranja s strani Madžarske, slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem pa se še vedno ukvarja z vprašanjem dvojezičnih krajevnih napisov. Reševanje tega vprašanja je minuli teden sicer dobilo nov zagon, saj se je v Celovcu začel nov krog pogajanj, na katerem so začrtali smernice na načelni ravni, končna rešitev pa naj bi zajela tudi druga nerešena vprašanja manjšine.

Slovenska narodna skupnost v Italiji je še vedno pod vtisom nedavnega državniškega obiska predsednika Türka v sosednji državi, med katerim je italijanski predsednik Giorgio Napolitano slovensko manjšino označil za najpomembnejšo manjšino v Italiji, sporoča STA. Rešilo se je tudi vprašanje financiranja, saj je vlada v Rimu s proračunom zagotovila finančno stabilnost slovenski manjšini v prihodnjih dveh letih.

Slovenska manjšina na Hrvaškem, ki je bila dolga leta brez kolektivnih manjšinskih pravic, je bila lani znova vpisana v preambulo hrvaške ustave, po tem, ko so jo po spremembah leta 1997 izbrisali iz hrvaške ustave, še piše STA.