Srečanje slovenske krščanske mladine v Stični

Več kakor 6000 mladih danes v stiškem samostanu utrjuje vero v Jezusa Kristusa.

Objavljeno
21. september 2013 17.50
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Stična - Pod sloganom Pojdite in naredite vse narode za moje učence poteka danes vseslovensko srečanje krščanske mladine, ki ga pred starodavnim cistercijanskim samostanom v Stični organizirata medškofijski odbor za mladino in Skupnost katoliške mladine (SKAM).

Več kot šesttisoč mladih je danes zamenjalo vsakdanje skrbi z zabavo brez alkohola in drugih opojnih substanc in utrjevalo vero v Njega, ki je brezmejno dober in pravičen. Zaradi strogosti Cerkve si je bilo nekoč nemogoče zamisliti bučno zabavo ob samostanu in cerkvi, toda veselemu rajanju so se mladim pridružili tudi duhovniki, menihi in sestre ter visoki cerkveni dostojanstveniki.

Med njimi je bil tudi apostolski administrator mariborske nadškofije in celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je izrazil prepričanje, »da je dogodek močno znamenje, da v Sloveniji le ni vse na tleh«. Stiški opat Janez Novak je za spletno Delo ocenil, da je današnji dan praznik vere, saj se ljudje veselijo in iz te vere tudi živijo. Pri organizaciji tega dogodka je sodelovalo 250 prostovoljcev. Na prireditveni prostor se je že včeraj pozno popoldan peš odpravilo 51 mladih vernikov iz Litije, ki so nato v Stični prespali pod šotori. Mladi so se lahko udeležili katere od 21 delavnic na temo ljubezni, zasvojenosti, petja ali Kako živeti karizmo blažene matere Terezije danes, Bodi človek za druge, itd.

Popoldansko sveto mašo je daroval novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan, pridigal pa je ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.