Srečanji kmetov in kmetic: Razcvet družinskih kmetij

Za življenje in delo na kmetiji se kljub težkim razmeram in problemom odloča vedno več mladih.

Objavljeno
13. oktober 2014 14.54
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Ponikva − Po pričakovanjih Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, ki je v nedeljo pripravila tradicionalno 11. vseslovensko srečanje kmetov, in Društva kmetic Mavrica, ki je danes organiziralo 3. srečanje kmetic Savinjske in Koroške regije, se je obeh prireditev udeležilo skoraj tisoč udeležencev.

Vodilna misel vseslovenskega srečanja kmetov na Ponikvi, rojstnem kraju blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, Le iz zvestobe raste blagor je bila letos povezana z mednarodnim letom družinskega kmetovanja.

V cerkvi sv. Martina na Ponikvi je mašo daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Pri maši je sodeloval častni škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem mag. Geza Erniša. Lipovšek je poudaril: »Za življenje in delo na kmetiji se odloča vedno več mladih.«

Srečanje kmetic Savinjske in Koroške regije povezuje kmečke žene in dekleta

Kljub vsem težkim razmeram in problemom se odločajo za različne oblike specializiranega kmetijstva; od ekološke predelave hrane do gostinstva, kmečkega turizma in športno rekreativne dejavnosti. Poudaril je, da so v razcvetu družinske kmetije, ki imajo poleg vseh prednosti v pridelovanju hrane še to bogastvo, da običajno povezujejo tri generacije, ko starši pomagajo otrokom, vnukom, in marsikje tudi že pravnukom. Sklenil je z besedami: »Tako se dragoceno družinsko izročilo ohranja, bogati in izroča iz roda v rod«.

Osrednja gostja slavnostne akademije pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu je bila Anka Lipušček Miklavič, direktorica Mlekarne Planika. V okviru akademije so nastopili zasedba IL DIVJI − vokalna skupina petih fantov, bivših dijakov Škofijske gimnazije AMS Maribor, Pihalni orkester Šentjur in Cerkveni mešani zbor župnije Ponikva. S sredstvi in delom so pomagali Občina Šentjur, Župnija Ponikva, člani PGD Ponikva, kmečke žene ter učenci Šolskega centra Šentjur.

Srečanje kmetic Savinjske in Koroške regije povezuje kmečke žene in dekleta na tem območju. Namen srečanja je spoznavanje, druženje in izmenjava medsebojnih izkušenj. Srečanja so se udeležile članice okoli 20 društev kmečkih deklet in žena iz teh dveh regij.