Zvonko Fišer: Nekatere rešitve so »perverzne«

Nova tožilska zakonodaja: Tožilstvo se boji še večjega vpliva ministra na svoje delo.

Objavljeno
08. oktober 2012 19.28
Posodobljeno
09. oktober 2012 06.00
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Čeprav predlog novele zakona o državnem tožilstvu, ki ga pripravljajo na notranjem ministrstvu, uradno še ni dostopen, je generalni državni tožilec Zvonko Fišer nekatere rešitve že označil za perverzne. Tudi sicer ne odstopa od stališča, ki ga je aprila zagovarjal ob prenosu pristojnosti za tožilstvo s pravosodnega ministrstva na notranjega.

Že takrat je namreč dejal, da so ingerence nad državnim tožilstvom z ministrstva za pravosodje prešle na ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) le, kar zadeva zagotavljanje pogojev za delo tožilstva in državnotožilski administrativni nadzor. Niso pa se spremenile pri opravljanju temeljne tožilske naloge, to je izvajanje kazenskega pregona. Ta delitev je zahtevna in že takrat je predvideval, da bo s tem MNZ imelo težave, saj se bo težko samodiscipliniralo in ostalo pri tistem, kar je njegova pristojnost.

Minister lahko ve vse

V potrditev njegovih besed je ta vikend na Twitterju potekala zelo živahna polemika med zdajšnjim notranjim ministrom Vinkom Gorenakom in nekdanjo notranjo ministrico Katarino Kresal. Ob preiskavi družine Janković je namreč minister izjavil, da »veste, ni samo te preiskave za komentirati. Poznam tudi tisto v Mariboru, pa še kako v Kopru in tako dalje. Se pa bolj veselim tistega, kar prihaja.« Kresalova mu je očitala, »da minister o konkretnih preiskavah ne sme govoriti, o njih ne sme nič vedeti in se ne sme čustveno opredeljevati.« Gorenak ji je odgovoril: »Minister lahko ve vse in nadzira vse, le usmerjati ne sme, ko to počne tožilec.«

Možnost političnega kadrovanja

Sredi avgusta je MNZ pripravilo osnutek spremenjenega tožilskega zakona. Z vodji okrožnih tožilstev in vrhom tožilstva se je sestalo enkrat. Novega vabila na usklajevanja, po tem ko je državno tožilstvo konec avgusta poslalo pripombe na osnutek, tožilstvo do danes ni dobilo. V osnutku pa tožilstvo prepoznava še večji vpliv ministra na delo državnotožilske organizacije, kot je določeno v veljavnem zakonu.