Sredi mesta nova bolnišnica na ruševinah stare

Po desetletjih prelaganja zelena luč za modernizacijo Splošne bolnišnice Celje, del bi je na novo zgradili v 6 letih.

Objavljeno
28. februar 2018 21.17
Brane Piano
Brane Piano

Ljubljana, Celje – Vlada je izpolnila predlansko obljubo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc in ministrstvu za zdravje za posodobitev, širitev in dograditev Splošne bolnišnice Celje (SBC) do leta 2021 namenila namesto najprej predvidenih 41,7 kar 117,9 milijona evrov.

Sklep o novelaciji investicije na to vrednost je ministrstvo za zdravje sprejelo že septembra lani, zaradi bistvene podražitve pa je morala o tem odločati še vlada. Tako je bila odločitev, naključje ali ne, sprejeta nekaj mesecev po odstavitvi direktorja Marjana Ferjanca (SDS) in teden dni po nastavitvi direktorice Margarete Guček Zakošek (SMC).

Modernizacijo tretje največje bolnišnice v državi so prelagali več desetletij. Začetek dograjevanja bolnišnice – s skoraj 1900 zaposlenimi je največji delodajalec v Celju, pokriva območje s 280.000 prebivalci – sega tri desetletja v preteklost, ko so jo začeli graditi še z denarjem iz samoprispevka.

Sedanji projekt nadomestne novogradnje je mariborsko podjetje Komunaprojekt izdelalo že leta 2010 pod zdaj že odslovljenim direktorjem Marjanom Ferjancem.

Ferjanc pravi, da jim je ministrstvo najprej želelo projekt oklestiti, po letu 2012 pa so naredili nov investicijski program. Prvotni je bil ocenjen na le 50 milijonov evrov, a kakor je mogoče izvedeti, ni vključeval opreme. Lani so v SBC opravili revizijo investicijskega programa in Ferjanc podpira torkovo odločitev vlade, da v načrt razvojnih programov za obdobje 2018–2021 vnese vsa sredstva.

»Ni pomembno, če sem bil morda ovira za odlaganje investicije v Celju, zanjo sem bil pripravljen tudi odstopiti. Gotovo je bila vzrok tudi gospodarska kriza. Pomembno je, da se bo gradnja začela, in sklep vlade je tudi obveznost za vsako naslednjo vlado,« pravi Ferjanc.

Rušenje starega dela bolj smiselno od prenove

V SBC, ki jo sestavljajo starejši in novejši objekti, so leta 2008 po dolgih 30 letih končali gradnjo centralnega bolniškega objekta. Še zdaj pa večino zdravstvene dejavnosti izvajajo v neprimernih stavbah starega dela bolnišnice, ki so stare do 130 let. »Študije so pokazale, da se finančna vlaganja v prenovo starega dela ne izplačajo ter da je boljše rušenje starih objektov in nadomestna novogradnja,« pojasnjuje Suzana Prezelj iz SBC.

Zaradi zagotavljanja istočasnega delovanja bolnišnice in gradnje je ta razdeljena na štiri etape. Najprej bodo prestavili komunalne in energetske vode ter uredili del energetske infrastrukture. V prvi etapi bodo na prostih površinah zgradili nove stavbe, v drugi bodo porušili prvi objekt in na njegovem mestu zgradili dopolnilnega k prvi etapi, enako bo v tretji etapi gradnje. Mestna občina Celje ima za območje bolnišnice občinski prostorski načrt, skoraj vsi projekti so izdelani, SBC ima tudi gradbeno dovoljenje. Opravljena so že bila nekatera pripravljalna dela, zgrajen je bil Urgentni center Celje, ki ga bodo povišali za štiri etaže in na strehi uredili heliport.

»Ocenjena vrednost nadaljevanja investicije brez izvedenih predhodnih del tako znaša okoli 104 milijone evrov,« dodaja Prezljeva. Sklep vlade pomeni odobritev objave javnih razpisov za oddajo del ter nakup opreme. »Predvidoma bo izvedba vsake od treh etap gradnje trajala po dve leti,« še pojasnjujejo v bolnišnici.

Medtem ni jasno, kako se bo iztekla tožba za direktorja SBC neizbranega kandidata Banka Gabrovca, saj je sodišče izdalo začasno odredbo, da Margareta Guček Zakošek funkcije direktorice ne sme prevzeti do končne odločitve sodišča. Ta, kakor smo poročali včeraj, je prejšnji teden kljub temu začela voditi bolnišnico.