Sredi poletja zaprli prhe in stranišča za tovornjakarje

Ministrstvo za pravosodje z zaprtjem sanitarij na mejnem prehodu Obrežje prihrani 2000 evrov na mesec.

Objavljeno
21. julij 2014 17.10
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Obrežje – Ministrstvo za pravosodje je 20. junija na mejnem prehodu Obrežje, ki ga prečka 450.000 tovornjakov na leto, zaprlo oba sanitarna prostora s prhami za tovornjakarje. Šoferji, ki na meji preživijo tudi ves dan, so ogorčeni, ker ne morejo civilizirano opravljati osnovnih higienskih potreb, 45 zaposlenih na špediciji pa je strah, da bodo zaradi ukrepa države izgubili stranke in službe.

Mejni prehod Obrežje spada med štiri največje cestne v Evropi in med prve tri v državi po opravljenih carinskih postopkih. Med našim obiskom ploščadi za tovornjakarje na vstopu v državo se je že prvi pogovor med šoferji, ki smo ga ujeli, vrtel okoli zaprtih sanitarij:

»Potem bomo pa potrebo opravljali tukaj ob parkirišču in bodo rekli, kakšni primitivci smo.« Ko smo stopili do treh tovornjakarjev, Nebojša Kovačević iz Beograda ni ovinkaril: »Nerazumljivo je, da v 21. stoletju človek ne more imeti na voljo stranišča in prhe. Za nameček so sanitarije zaprli poleti, v tej vročini. Kljub vstopu Hrvaške v EU ta mejni prehod še vedno dela, tu se blago še vedno carini. Ob nedeljah velja prepoved prometa za tovorna vozila, tako da na tem mejnem prehodu nekateri vozniki preživijo ves dan.«

Ob izrednih razmerah, kot so stavke carinikov, vozniki na mejnem prehodu posedajo tudi več kot dva dni. Kovačević je bil srečen, ker se je odpeljal po obveznem 45-minutnem postanku.

»Tam zadaj imaš pipo«

»Zemun, kje se lahko umijem, bodo odprli sanitarije?« je spraševal Georgi Litajkovski iz makedonskega Radoviša.

»Tam zadaj imaš pipo,« mu je brezbrižno odgovoril eden od zaposlenih na meji in s tem nehote povzel odnos Slovenije do prepotenih tovornjakarjev.

»Kaj zdaj to pomeni?« je v nemoči dejal Makedonec. Na roko si je stisnil nekaj gela za prhanje in se odpravil osvežit obraz do zadka tovornjaka, kjer ima rezervoar z vodo.

»Zakaj ne zaračunavate sanitarij? Ne govorite mi, da se ne da, ker to so državne sanitarije. To delajo v Nemčiji in Angliji. Tam pri vhodu na parkirišče dobiš vstopnico. Če opraviš carinski pregled, je parkiranje brezplačno, drugače plačaš pet funtov,« se ni mogel pomiriti Litajkovski: »Z veseljem bi plačal nekaj evrov, da bi se lahko oprhal. Makedonija je majhna država, a takšne neumnosti tam ni.«

Špediterji zahtevajo čiščenje

Od 20. junija imajo tovornjakarji možnost uporabe stranišča, namenjenega potnikom osebnega prometa. A tovornjakarji, ki zapuščajo Slovenijo, morajo pri tem na lastno odgovornost prečkati avtocesto. Vozniki pri vstopu v državo majhna preobremenjena stranišča ocenjujejo za katastrofalno umazana in jih nočejo uporabljati.

»Da bo država zaprla sanitarije za šoferje, smo izvedeli po naključju. Na spletu smo zasledili razpis za čiščenje, kjer je bil od treh objektov na Obrežju omenjen le tisti za osebni promet,« pravi eden od 45 zaposlenih v 16 špedicijskih družbah Jože Tomše.

»Včasih imamo na dan tudi več kot 200 kamionov, katerih vozniki opravljajo carinske postopke,« so špediterji, ki sicer imajo lastna stranišča, zapisali v zahtevi za nadaljevanje čiščenja sanitarij. Že 14. maja so jo poslali na ministrstvo za pravosodje.

Brez primernih sanitarij in kakovostnega dela špediterjev ter carinikov, pravijo, stranke s carinskim postopkom ne bodo zadovoljne: »Ko odpade eden od teh členov, se veriga pretrga.

Tok voznikov bo šel mimo nas, kar bo povzročilo najprej odpuščanje zaposlenih, kasneje pa zapiranje poslovalnic in posledično odpovedi najemanja vaših prostorov.«

Ministrstvo za pravosodje varčuje

Na ministrstvu za pravosodje so za Delo pojasnili, da so zaradi pomanjkanja denarja in redkejšega ustavljanja tovornih vozil na meji po vstopu Hrvaške v EU pri policistih in carinikih preverili potrebe po sanitarijah. Glede na prejete odgovore so se odločili za čiščenje sanitarij v le enem objektu od treh.

Ker tovornjakarjev ni nihče vprašal po njihovih potrebah in ker država nima 2000 evrov na mesec za čiščenje dveh dodatnih sanitarij oziroma ni izkoristila pripravljenosti šoferjev za plačilo storitev, se vozniki ob koncu tedna ujeti na meji ne morejo oprhati. Na nekaterih delih parkirišču se zato širi vonj po urinu.

Na ministrstvu se »načeloma strinjamo, da je treba na parkiriščih, kjer se ustavljajo tovorna vozila, zagotoviti javne sanitarije«. Devetega julija so objavili namero o oddaji sanitarij v najem. Izhodišče mesečne najemnine znaša 230 evrov. Rok za oddajo ponudb se bo iztekel v nedeljo.

Sanitarije s prhami bodo tako zaprte najmanj do konca julija. Slovenija pa si je s tem v očeh tujih in domačih tovornjakarjev privoščila nov grd madež. V prenesenem pomenu. In dobesedno na parkirišču.