Šrot: Janša grozi, Delo ali aretacija

Po besedah prvega moža pivovarne Laško Boška Šrota naj bi premier Janez Janša po kurirjih zahteval, da proda Delo. V nasprotnem primeru naj bi Šrota čakala aretacija. V kabinetu predsednika vlade zanikajo Šrotove izjave.

Objavljeno
08. julij 2008 21.22
Maja Grgič/El.M./STA
Maja Grgič/El.M./STA

Ljubljana - V zadnjih dneh so po Sloveniji zakrožile neuradne informacije, da Pivovarna Laško časopisno družbo Delo prodaja bodisi Nacionalni finančni družbi (NFD), ki jo vodi Stane Valant, oziroma družbam iz njegovega kroga, bodisi nemškemu koncernu Waz. Predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot (kot tudi Valant) je včeraj v pogovoru z nami takšne informacije zanikal. Še več, za Delo je celo potrdil, da predsednik vlade Janez Janša po kurirjih nanj pritiska, naj proda Delo, in da mu, če Dela ne bi hotel prodati, avgusta grozi celo z aretacijo.


Vendar Šrot, kot zatrjuje, pritiskom ne namerava popustiti: »Delo bo ostalo v lasti Pivovarne Laško in bo tudi v prihodnje osrednji slovenski časnik; neodvisen od politike in korekten do svojih bralcev,« je izjavil.


Predsednik uprave Pivovarne Laško, ki je lani poleti preprečila vladi, da bi lahko še naprej vplivala na uredniško politiko Dela, je pojasnil, da jih Janša po kurirjih še vedno poziva, naj se odrečejo Delu. »Če se ne odrečemo Delu, bodo konec avgusta na vrsti aretacije, nam sporočajo. Svetujejo nam tudi daljše počitnice v tujini v času pred volitvami. Vendar sporočamo, da se ne bomo nikamor umaknili. Proizvodnja in prodaja pijač je resen posel, ki ga je treba resno upravljati, zato nimamo časa naših aktivnosti prilagajati predvolilnim 'nebulozam' politikov. Za vsemi potezami stojimo in nimamo razloga, da bi se česa bali ali pred komer koli bežali,« je dejal Šrot.


Premier Janez Janša je v zadnjih mesecih v svojih javnih nastopih večkrat izpostavil problem domnevnih t. i. slovenskih medijskih tajkunov. Prav te dni je vladni urad za varstvo konkurence enemu od njih - Bojanu Petanu oziroma DZS - odvzel glasovalne pravice v Termah Čatež in poznavalci menijo, da je sočasna prodaja Dela Revij vladi naklonjeni Moneri dokaz, da je tudi Petan popustil pritiskom oblasti.


Šrot je prepričan, da je Janševo nenehno verbalno napadanje medijev in njihovih lastnikov posledica tega, da mu ni uspelo uresničiti ambicij po obvladovanju celotnega medijskega prostora v Sloveniji. »Pivovarna Laško ni lastninila Dela. Kupila ga je tako kot vse druge naložbe in svoj delež ji je prodala tudi vlada Janeza Janše. Janša Dela ni plačal, temveč je želel brezplačno razpolagati z njim.« In še: »Delo je eden redkih neodvisnih medijev, ki si jih Janša ni podredil. Njegove zadnje izjave jasno kažejo, da so njegovi apetiti po Delu še večji kot prej.«
Šrot je še ponovil, da so v sistemu Pivovarne Laško v celoti in dosledno upoštevali zakone, kar po njegovih besedah ugotavljajo tudi inšpekcije, ki v zadnjem času podrobno in zelo natančno pregledujejo njihovo poslovanje.

 

»Nič ne vem, da bi kupoval Delo. O tem se nisem z nikomer pogovarjal,« je zatrdil tudi Valant. Čeprav ne velja za človeka, ki bi bil v posebno prijateljskih odnosih s sedanjo oblastjo, je bilo neuradno slišati namige, da bi bil pripravljen kupiti Delo in ga dati v upravljanje vladi, če bi mu ta pomagala pri izpeljavi nekaterih poslov, denimo želeni združitvi Abanke in Gorenjske banke. »Jaz se s takimi posli ne ukvarjam, tako da ta informacija ne bo držala,« je takšne namige odločno zavrnil Valant. (Iz sredine izdaje Dela)

 

Kabinet predsednika vlade zanika Šrotove izjave

 

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da izjave predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, da naj bi ga premier Janez Janša po kurirjih pozival, naj se odreče Delu, sicer bodo konec avgusta na vrsti aretacije ter da mu svetuje daljše počitnice v tujini v času pred volitvami, odločno zanikajo. "Boško Šrot si je namreč privoščil nesramno laž," so sporočili.

 

Šrot "razume" odziv Janše

 

Šrot je v izjavi za javnost zapisal, da je reakcija premiera Janše v zvezi z navedbami o pozivih k prodaji Dela za Laščane popolnoma razumljiva. "Glede na avtokratski stil vodenja, ki ga prakticira Janez Janša, je težko verjeti, da ni seznanjen z ravnanjem njegovih podrejenih," je dejal.