Šrot: »Nič kaj investicijsko naravnan proračun«

Za nadaljnjo sanacijo območja stare Cinkarne v Celju čakajo na evropska sredstva, če ta sploh bodo, sicer območje čaka le zatravitev.

Objavljeno
10. december 2015 19.28
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje - Proračun za prihodnje leto ne bo preveč investicijsko naravnan, je pojasnil župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, saj s povprečnino, kot jo je določila vlada, ne bo možno naredili skoraj ničesar. Dejal je, da bi lahko varčevali pri vlaganju v vodovode, kanalizacije in ceste, nadaljnja večja sanacija območja stare Cinkarne pa bo možna le z evropskimi sredstvi.

Sanacijo zemljine na tem območju, ki jo je izvajalo podjetje Stonex, so končali že avgusta, zdaj pa zaključujejo z obračunavanjem, koliko mora občina pravzaprav še plačati. Kot je pojasnil Šrot, so doslej plačali večino, predelane in izkopane je bilo okoli 15.000 kubičnih metrov zemljine in toliko bo občina tudi plačala. To bo, tako Šrot, malo več, kot je bila pogodbena vrednost.

Poudaril je, da si v občini želijo v novi finančni perspektivi do 2020 nadaljevati sanacijo tega območja v večjem obsegu: »V tem obdobju naj bi bilo v Sloveniji na voljo 80 milijonov evrov za sanacijo starih industrijskih bremen, verjetno smo prvi v vrsti. Če pa teh sredstev ne bo, dve leti je že preteklo v tej finančni perspektivi, pa še ni nobenih razpisov, bomo celotno območje prekrili s humusom in ga zatravili.«

Dobili zavarovalnino za Rakuschev mlin

Šrot je povedal, da ministrstvo za kulturo še vedno ni odločilo glede sodbe, ki jo je občina dobila v primeru pogorelega Rakuschevega mlina. Taisto ministrstvo je po požaru občini naložilo izravnalni ukrep oziroma kazen v višini 1,7 milijona evrov za v požaru izgubljen spomenik. Šrot je dejal, da so v tem času z ministrstvom za kulturo vzpostavili dobre odnose.

»Občina je bila v požaru oškodovana, saj je izguba takega objekta nenadomestljiva. Dobili smo zavarovalnino v višini okoli 700.000 evrov,« je še povedal Šrot. Dodal je, da območja niso dali v prodajo, načrtujejo pa, da bi, če bi na tem mestu še kdaj stal kakšen objekt, vsaj na dveh straneh fasade naredili repliko mlina, ki je nekoč stal na tem mestu.

Naložbe

Največja naložba letošnjega leta je bila nadgradnja obdelave mešanih komunalnih odpadkov in kompostarne v višini 2,7 milijona evrov, pa izgradnja doma krajanov v Šmartnem v Rožni dolini v višini 1,2 milijona evrov (sofinanciranje z evropskimi sredstvi). Zadovoljni so tudi, da je bilo letos pridobljeno gradbeno dovoljenje za suhi zadrževalnik na Ljubečni, ki bo pred poplavami zaščitil predvsem prebivalce Gajev.

V prihodnjem letu bo investicij manj, vendarle pa načrtujejo obnovo Muzejskega trga, za katerega je Šrot dejal, da gre že za sramoto Celja. Med večjimi investicijami bosta tudi izgradnja telovadnice pri I. osnovni šoli in energetska sanacija ter obnova fasade Celjskega doma. Spomladi bo na vrsti tudi sanacija mostu čez Savinjo, ki sta ga poškodovala požar in eksplozija. Po prvih ocenah naj bi sanacija stala 100.000 evrov.

Občina je, kot je povedal Šrot, vendarle odkupila hišo, ki stoji na trasi bodoče severne vezne ceste, ki je v načrtih že desetletja. Izgradnjo te ceste načrtujejo v prihodnjih dveh letih. S tem bo izpolnjen predpogoj za ureditev mestnega prometa, ki ga v Celju danes ni.