Šrotova direktorica gre k Marku Zidanšku

Izstop župana iz SLS za stranko ne bo usoden, lahko pa je napoved tektonskih sprememb v Celju

Objavljeno
03. februar 2016 19.40
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Izstop celjskega župana in nekdanjega predsednika stranke Bojana Šrota iz SLS lahko pomembno spremeni kadrovsko zasedbo in razmerje moči med političnimi strankami v Mestni občini Celje (MOC). Skoraj sočasno je s funkcije direktorice občinske uprave odstopila Tina Kramer, ki je veljala za Šrotov kader.



Kramerjeva odhaja na javno podjetje Simbio, kjer je direktor Marko Zidanšek, predsednik SLS in na MOC Šrotov pooblaščenec za finance in gospodarstvo. Poleg tega je tudi edina celjska podžupanja Darja Turk svetnica SLS in prav tako zaposlena na Simbiu.

Marko Zidanšek je včeraj dejal, da Šrot vzrokov za izstop ni navedel. »Morda se je čutil premalo upoštevanega pri oblikovanju politike SLS. Tudi zato, ker sem večkrat poudaril, da kot predsednik SLS nisem orodje v rokah nekoga drugega ... SLS želim vrniti v parlament, nazadnje pa bom za uspeh ali neuspeh kriv sam, ne tisti, ki želijo vplivati na delovanje stranke,« pravi.

SLS v ima celjskem mestnem svetu devet od 33 sedežev. Skupaj s SDS, SD in nekaj drugimi svetniki so doslej župana podpirali z dvetretjinsko večino glasov. Bo Šrot zdaj ob podporo SLS? Zidanšek odgovarja: »S koalicijskimi partnerji bomo nadaljevali korektno sodelovanje in podpirali tisto občinsko politiko, ki bo dobra.« Bojan Šrot niti včeraj ni hotel pojasniti svojega izstopa iz stranke: na naše vprašanje je odgovoril kratko: »Ne komentiram.« Direktorica občinske uprave MOC Tina Kramer pa je potrdila, da je prejšnji teden napovedala odhod z MOC in da se bo zaposlila na Simbiu pri Zidanšku. Kot vzrok je navedla skoraj 13-letno in zahtevno vodenje občinske uprave in da si je zaželela spremembe.

Šrot je v SLS vstopil leta 1997, v Celju županuje od leta 1998, torej že peti mandat, vsakič je bil izvoljen kot kandidat SLS. Vmes je poldrugo leto vodil stranko med letoma 2007 in 2009, ko je s predsedniškega mesta odstopil z izjavo, da je »težko in naporno voditi stranko brez funkcije v Ljubljani«.

Koliko bodo odnosi med Šrotom in Zidanškom vplivali na razporeditev moči in razdelitev funkcij v Celju, bo morda znano že 16. februarja, ko se bo sestal mesti svet. Šrot ima navado, da pred zasedanji mestnega sveta, ki jih v živo prenaša Televizija Celje, naznanja novice. Lahko se zgodi, da bo svojemu pooblaščencu Zidanšku in podžupanji Turkovi odvzel pooblastila.