Štajerci s protestom v podporo Magni

Pred sedežem okoljskih nevladnih organizacij so protestniki prišli v znak podpore gradnji tovarne v Hočah.

Objavljeno
25. avgust 2017 13.34
protest
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović

Skupina protestnikov s Štajerske (iz občin Zgornje in Spodnje Hoče, Slivnica, Radizela, Hočko Pohorje, Bohova, Rogoze in Pivola)se je danes pripeljala v Ljubljano pred sedež okoljskih nevladnih organizacij izraziti svojo podporo gradnji nove Magnine tovarne v Hočah.

»Prišli smo, ker nas iz Štajerske v Ljubljano očitno ne slišite. V Gradcu z Magno normalno živijo, pred čim nas ti ljudje sploh branijo? Za razliko od ekologov v Ljubljani, bomo mi živeli ob novi tovarni, kaj res mislijo, da hočemo živeti v zastrupljenem okolju,« je pred zaprtimi vrati okoljevarstvenih organizacij povedal Jože Merkuš, nekdanji župan občine Hoče - Slivnica. Če Štajerska izgubi Magno, bo v regiji vladala še večja revščina, še več socialnih problemov, so prepričani zastopniki prebivalcev.

Čeprav so jim trkali, jih klicali po telefonu in jim igrali podoknice s harmoniko in ragljami, se ekologi niso prikazali na ulici, da bi se pogovorili s Štajerci. V Okoljskem centru, pred katerim so se zbrali protestniki, sicer domujejo Cipra Slovenija, društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, Slovenski E-forum ter Umanotera.


Video: Blaž Samec/Delo

Tudi mladi potrebujejo nova delovna mesta

Podporo projektu Magna so danes izrekli tudi v Mestnem mladinskem svetu Maribor. »Mladi si želimo priložnosti in podpiramo postavitev nove tovarne, nova delovna mesta, ki jih naša regija ob visoki brezposelnosti še kako potrebuje,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Poziv KPK

Komisija za preprečevanje korupcije ugotavlja, da trenutna situacija okoli projekta Magna ustvarja kar nekaj korupcijskih tveganj. Zato poziva vse udeležene, da pri dialogu delujejo transparentno in brez nedovoljenih vplivanj.

Zaradi intenzivnih pritiskov se je izpostavljenost in posledično omenjena ranljivost nevladnih organizacij, udeleženih v razpravi, povečala. S tem pa je večje tudi tveganje, da te nevladne organizacije v konkretnem primeru odločanja o vložitvi pritožbe ne bi ravnale v skladu s svojim okoljevarstvenim poslanstvom. Pritisk bo občutilo tudi Ministrstvo za okolje kot organ, ki bo odločal o pritožbi zoper odločbo ARSO. KPK zato opozarja, kako pomembno je, da bo pristojni organ z vso skrbnostjo presodil zakonitost izdanega dovoljenja.