Štajerski kmetje za odpravo divjega lova

Osem kmetov pretežno iz Štajerske je danes podpisalo pobudo za odpravo lova, s katero pozivajo kmetijsko ministrstvo, naj stori vse, kar je v njegovi moči, da se v Sloveniji lov čim prej prepove.

Objavljeno
04. januar 2007 12.35
Srna na begu
Šentjur - Osem kmetov iz pretežno štajerskega konca Slovenije je danes podpisalo pobudo za odpravo lova, s katero pozivajo kmetijsko ministrstvo, naj stori vse, kar je v njegovi moči, da se v Sloveniji lov čim prej prepove oz. da se takoj sprejme takšna ureditev, ki bo omogočala lastnikom zemljišč, da bodo sami odločali o tem, ali bo na njihovem zemljišču lov dovoljen ali ne. Pobudo so pripravili v sodelovanju z Društvom za osvoboditev živali in njihove pravice iz Ostrožnega pri Ponikvi.

Predsednik omenjenega društva Stanko Valpatič je povedal, da naj bi se njihovi pobudi, ki so jo podkrepili z današnjo postavitvijo opozorilnih tabel na kmetiji, kjer je tudi sedež društva, pridružilo še več kmetov iz cele Slovenije. Z omenjenimi tablami želijo lovce pozvati, naj prenehajo na njihovem zemljišču preganjati in ubijati živali. Podobne opozorilne table naj bi v prihodnje na svojih zemljiščih postavili tudi ostali podpisniki pobude.

Kmetje menijo, da lov ni potreben oz. je celo zelo škodljiv in mu zato nasprotujejo. Prav tako menijo, da je lov na divje živali v nasprotju z ustavo. Kot so med drugim zapisali v svoji pobudi, se z lovom umetno posega v naravne procese v okolju ter s tem ruši naravno ravnovesje, zaradi tega pa prihaja do mnogih negativnih posledic. Valpatič je še dejal, da je lov nesprejemljiv tudi iz ekološkega vidika oz. v nasprotju z dejavnostmi ekoloških kmetij.