Stanovalci bivalnih enot plačujejo tuje napake

Zaradi slabega poslovanja Prizme Ponikve bodo v Sodražici in Predstrugah zaprli bivalni enoti.

Objavljeno
22. avgust 2013 11.07
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Sodražica, Dobrepolje - Zaradi slabega poslovanja Prizme Ponikve, državnega socialnovarstvenega zavoda za ljudi s posebnimi potrebami, bodo konec septembra zaprli dve od petih bivalnih enot. Brez stanovalcev bosta hiši v Sodražici in Predstrugah. »Nismo tako zapravljivi, da bi nas morali vreči ven iz hiše, ki je naš dom,« pravi Ivan Čampa, stanovalec bivalne enote Sodražica.

Vzrok za obsežno varčevanje v državnem zavodu Prizma Ponikve je slabo poslovanje v zadnjih nekaj letih, na kar pa stanovalci niso imeli nikakršnega vpliva. Po zadnji reviziji ima ta zavod dolg, ki znaša več kot milijon evrov: okoli 400.000 evrov so dolžni zaposlenim, ki jim niso plačevali prispevkov, skorajda 240.000 evrov dobaviteljem, več kot 190.000 evrov je kratkoročnih obveznosti iz poslovanja in še kredit v višini skorajda 150.000 evrov, ki mu je potrebno prišteti še obresti.

Zmanjševanje stroškov zaradi obresti

Te obveznosti bodo poravnali postopoma, pravi Kristina Dokl, ki je od maja letos v.d. direktorice Prizme Ponikve, sicer pa je direktorica Doma upokojencev Ptuj. Njena naloga je racionalizacija poslovanja, tako kot ji je naložil svet zavoda. Toda kako je lahko zavod, ki ga je ustanovila država in nad katerim je tudi bdela država, zabredel v tako visoke dolgove? »Ustanovitelj sicer dobi poslovna poročila, vendar nastane problem, če v poročilu niso prikazane dejanske razmere,« pravi Kristina Dokl.

Zato v zavodu Prizma Ponikve, ki ima 136 stanovalcev, zmanjšujejo stroške: v matičnem zavodu v Ponikvah, v treh dislociranih bivalnih enotah v Mengšu, kjer imajo skupno 31 stanovalcev, in tudi v bivalnih enotah v Sodražici in Predstrugah, kjer je skupno 23 stanovalcev. Ti dve enoti bosta delovali le še do konca septembra.

Ponudba za polletno brezplačno bivanje

»Pred koncem letošnjega junija sem dobila odpoved najemne pogodbe, ki je bila z zavodom Prizma podpisana decembra 2009, tako da je začel teči trimesečni odpovedni rok,« pravi Andreja Hočevar, najemodajalka stavbe v Predstrugah. Novi v.d. direktorice je predlagala rešitev, da bi stanovalci ostali v Predstrugah: polletno brezplačno bivanje, znižanje najemnine in prevzem rizika praznih kapacitet. »Najemnino bi za določen čas znižala tudi za polovico,« pravi Andreja Hočevar, ki za hišo, v kateri biva 12 stanovalcev, primerna pa je za 13 ljudi, prejema 2680 evrov mesečno.

Doklova je za Delo povedala, da ne gre samo za najemnino, ampak tudi za ostale stroške, ki nastajajo na drugih lokacijah: od pranja, ogrevanja... Zato stanovalce iz bivalnih enot v Sodražici in Predstrugah vabijo, da se preselijo v Ponikve 76, poleg te stavbe pa je še eno stanovanje za štiri do pet ljudi, prosta pa so tudi mesta v bivalnih enotah v Mengšu.

»Jemljejo nam dom«

»Jemljejo nam naš dom,« pravi Tatjana Kovačevič, ki živi v bivalni enoti v Predstrugah. Podobno pravijo v Sodražici, kjer bi stanovalci radi ostali v okolju, kjer so mnogi odraščali. »Tu smo v domačem okolju, saj staršev nimamo več, imamo pa tu - v Kočevju, Ribnici, Sodražici ali na Blokah -, svoje sorodnike,« pravi Cvetka Bukor, ki živi v bivalni enoti v Sodražici. Skupaj z drugimi stanovalci je za pomoč pisno prosila ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter varuhinjo človekovih pravic, vendar odgovorov niso prejeli.

Kristina Dokl, ki je enoto obiskala v ponedeljek, je prepričana, da selitev stanovalcev iz Sodražice in Predstrug ni slaba rešitev: »Po selitvi jim bomo nudili vse, kar so do sedaj imeli v Sodražici ali v Predstrugah, s tem, da bodo lahko sodelovali tudi pri številnih dejavnostih, ki jih organizira zavod. Pomembno pa je tudi to, da je v Ponikvah zdravnik dvakrat tedensko.« Selitev stanovalcev po njenem mnenju ne bo tako travmatična, kot se zdi iz medijev.

»Zaprtje bivalne enote je škoda zanje in za nas«

Na občini Sodražica podrobnosti, kaj se dogaja z zavodom Prizma in zakaj zapirajo bivalno enoto v Sodražici, ne poznajo. Se pa bodo stanovalci te dni sestali s sodraškim županom Blažem Milavcem, ki pravi: »Stanovalci bivalne enote Sodražica so večinoma iz teh krajev in se pri nas odlično počutijo, mi pa jih jemljemo za svoje. So bili in so dobrodošli, tako da je načrtovano zaprtje bivalne enote škoda za njih in za nas.«

Od države pričakuje, da bo vendarle našla pametno rešitev, da ljudje, ki so del Sodražice, tu tudi ostanejo, pravi Milavec: »Morda še pravi čas najdemo drug zavod, ki bo pripravljen v Sodražici voditi bivalno enoto in bodo stanovalci ostali tu.«