Stanovanj v Brežicah ni, vojaška prazna propadajo

Nezasedenih je 76 od 171 vojaških in policijskih stanovanj.

Objavljeno
10. julij 2012 15.09
Posodobljeno
10. julij 2012 15.09
jzo_vojaski bloki
Janoš Zore
Janoš Zore

Brežice - Mladi v Brežicah izjemno težko najdejo najemniško stanovanje, na zadnjem občinskem razpisu za socialna stanovanja leta 2008 pa je na čakalni listi ostalo 37 prosilcev. Kljub pomanjkanju stanovanj, pa imata vojska in policija v mestu praznih kar 76 stanovanj, ki nedostopna za navadne državljane že dve desetletji propadajo.


Na najbolj znanem slovenskem spletnem nepremičninskem portalu je bil pred dnevi za območje brežiške občine pod rubriko oddaja objavljen le en oglas za apartma, v kategoriji najem pa so bili vpisani trije iskalci strehe nad glavo. Podobno razhajanje med ponudbo in povpraševanjem je v tudi na področju socialne stanovanjske politike. Občina, ki ima 111 neprofitnih stanovanj, je zadnji razpis za podelitev stanovanj z neprofitno najemnino opravila pred osmimi leti in razveselila osem družin. A na čakalni listi je ostalo 37 prosilcev.


Stanovanja takoj oddana


Zgornji podatki potrjujejo opažanja mladih Brežičanov in nepremičninarjev, da kronično primanjkuje najemniških stanovanj. »V centru Brežic najemniških stanovanj ni,« pravi nepremičninska agentka Sanja Radivojević: »Ko se kakšno pojavi, je takoj oddano. Pred časom so stanovanja iskali zdravniki iz tujine, ki so se zaposlili v brežiški bolnišnici. V Slovenijo so prišli brez avtomobila, zato so želeli najeti stanovanja s pralnim strojem v mestu.

Izpolniti njihovo željo je bil to za nas cel projekt.« Ker je povpraševanje, so visoke tudi najemnine - od 280 evrov za majhno garsonjero naprej. Že dolgo ponavljamo, da bi morali prazna vojaška stanovanja nameniti za najem, pa se to še ni zgodilo.« Po podatkih, ki so jih Delu posredovali z obrambnega in notranjega ministrstva, je namreč v Brežicah praznih kar 76 od 171 vojaških in policijskih stanovanj.


»V Brežicah je v zadnjih dveh desetletjih vseskozi praznih od 50 do 60 vojaških stanovanj,« pravi Srečko Prah, vodja stanovanjskega sektorja pri brežiškem komunalnem podjetju Kop: »Ves ta čas opozarjamo na to dejstvo, a se nič ne spremeni.«


V občini, kjer je vojaško letališče v Cerkljah ob Krki bistveno manj obremenjeno, kot nekoč, je praznih 65 od 135 vojaških stanovanj. Trinajst stanovanj je v tako slabem stanju, da jih je nesmiselno urejati. Deset ji bo ministrstvo v skladu z junijskim sklepom vlade do jeseni preneslo na brežiško občino.


Na obrambnem ministrstvu so na vprašanja Dela, zakaj v preteklosti stanovanj niso ponudili v najem vsem občanom, zapisali, da so glede na pravilnik o dodelitvi službenih stanovanj ta lahko oddali le pripadnikom slovenske vojske. Druga ovira, ki je preprečevala oddajo, je bilo pomanjkanje sredstev za nujne adaptacije stanovanj, ki jih lahko oddajo le obnovljene: »Ker ministrstvo nima toliko denarja za obnovo, je za letos predvidenih 20 stanovanj za prodajo, vendar je pogoj za prodajo predhodna zemljiškoknjižna ureditev.« Postopki za urejanje etažne lastnine so v teku, so odgovorili z ministrstva..


S praznimi več kot 80.000 evrov stroškov na leto


Glede na letos opravljeno analizo je povprečni mesečni strošek praznega vojaškega stanovanja 87 evrov. Preračunano na 65 praznih stanovanj v Brežicah, bo obrambno ministrstvo v letu dni za stanovanjske zidove samo v tej občini zapravilo 67.860 evrov.


Podobno visoki so stroški praznega policijskega stanovanja; nezasedenih je 11 od skupno 36 enot. Ministrstvo za notranje zadeve je od lanskega do letošnjega maja za oskrbo praznih sob v brežiški občini odštelo 14.275 evrov. Skupaj neoddana brežiška vojaška in policijska stanovanja državo vsako leto stanejo več kot 82.000 evrov.


Dve od 11 praznih policijskih stanovanj v občini s 67 kilometri meje s Hrvaško sta takoj vseljivi. Druga bo ministrstvo adaptiralo le v primeru izkazanih potreb. »Stanovanja so vključena v aktivni interni razpis za dodelitev stanovanj delavcem policije,« so pojasnili na notranjem ministrstvu: »Če ne bodo oddana v najem, bodo do konca leta vključena v razpis za dodelitev v najem javnim uslužbencem.«