Stanovanjski sklad izmed treh izbral le ponudbo Giva

Za devet stanovanj v Jurčkovih vilah podpisali pogodbi za 1,4 milijona evrov, z Metrokrasom in Flooringom pa nobene.

Objavljeno
29. november 2011 16.11
Posodobljeno
30. november 2011 14.00
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Na septembrski razpis ljubljanskega stanovanjskega sklada za nakup največ 15 novih dvosobnih stanovanj so se prijavili Givo Real, Metrokras Invest in Flooring. Po pogajanjih o končni ceni je sklad podpisal le pogodbo za devet stanovanj Giva.

Stanovanjski sklad je 11. novembra tako z Givom že sklenil pogodbi o nakupu dveh stanovanj v naselju vila blokov Jurčkove vile ob Jurčkovi cesti na Rudniku, ki sta bili zgrajeni v prvi fazi, in sedmih stanovanj iz druge faze (Ob Galjevcu II). Po prvi bo kupnina z 8,5-odstotnim davkom znašala dobrih 328 tisočakov, po drugi pa milijon in 63 tisočakov. Skupaj je ta posel vreden skoraj 1,4 milijona evrov.

Metrokras Invest je od svoje ponudbe odstopil

Čeprav se je na razpis prijavil tudi Metrokras Invest (izvedeli smo, da je ponujal paket enajstih stanovanj v soseski Pilon v Podutiku), pa je 11. novembra od svoje ponudbe odstopil, saj ni hotel po ponujeni ceni prodati samo enega stanovanja, temveč je ta veljala le za celoten paket. Koliko je znašala, nam na stanovanjskem skladu niso hoteli povedati, in to kljub zahtevi za dostop do informacij javnega značaja. V svoji odločbi, ki so nam jo poslali šele 23. novembra (dostop do vseh dokumentov smo zahtevali že 26. oktobra), so zapisali, da zato, »ker ni prišlo do sklenitve pravnega posla in posledično tudi ne do porabe javnih sredstev«. V zvezi s poslom, sklenjenim z Givom, pa so nam prekrili vse dele obeh pogodb, iz katerih bi lahko razbrali, za katera stanovanja gre. To so storili zato, ker bi lahko z njihovim razkritjem nastala »velika potencialna nevarnost nezakonitih vselitev«, saj so nekatera neprofitna stanovanja določen čas tudi nezasedena.

Ne glede na to, da smo morali na odgovor čakati skoraj mesec dni oziroma skoraj do izteka roka za ugoditev zahtevi za dostop do informacije javnega značaja, pa veliko povejo tudi dokumenti, ki so nam jih vendarle poslali.

Zadovoljni so bili le z Givom

Iz ponudbe podjetja Givo Real je namreč razvidno, da so za svojih devet stanovanj v Jurčkovih vilah poslali ponudbo, ki je skupaj z davkom znašala 1,495 milijona evrov, pri čemer so vanjo všteli tudi devet zunanjih parkirnih prostorov. Vsakega od njih so skupaj z davkom ocenili na 5000 evrov. Za dvosobna stanovanja, ki imajo od 44 do 54 kvadratnih metrov stanovanjske površine, od 15 do 32 kvadratnih metrov velike atrije (eno ima namesto njega skoraj 9 kvadratnih metrov velik balkon) in približno tri kvadratne metre velike shrambe, so tako postavili izhodiščno ceno 2450 evrov za vsak kvadrat.

Sledila sta dva kroga pogajanj, ki se jih je udeležil tudi predstavnik podjetja Flooring, d. o. o., a so nam na zapisniku o pogajanjih z dne 13. oktobra letos tako njegovo kot Metrokrasovo ponudbo zakrili. Tako iz njega lahko razberemo le, da je Givova ponudba v prvem krogu znašala 2350 evrov za kvadratni meter stanovanja in 5000 evrov za parkirni prostor (oboje brez davka). V drugem krogu so ponudbo za stanovanje znižali na 2300 evrov, za parkirni prostor pa je ostala enaka.

Pri tem je zanimivo, da je direktorica ljubljanskega stanovanjskega sklada Jožka Hegler 18. oktobra Givu poslala pismo, naj svojo ponudbo še zniža. V njem mu je namignila, da je ponudnik Flooring naknadno ponudil dodaten popust in ceno za kvadratni meter stanovanja spustil na 2200 evrov. Izvršni direktor Giva Real Jože Vidrih je naslednji dan predlog zavrnil, češ da »v tem trenutku ni pripravljen ponuditi dodatnega popusta« in da je ponujena končna cena korektna.

Zakaj na skladu niso sprejeli za sto evrov nižje Flooringove ponudbe, iz poslanih dokumentov nismo mogli sklepati. Zato smo na skladu zahtevali pojasnilo. Dobili smo ga v enem dnevu. Iz njega je razvidno, da je to podjetje ponudilo osem stanovanj v stanovanjskem naselju Knezov štradon ob Jurčkovi cesti (šest bi jih bilo vseljivih takoj, dve čez pol leta). Skupaj s pripadajočim parkirnim prostorom (vsak vreden 9000 evrov) bi stala od 175 do 177 tisočakov. Čeprav so kvadrature podobne Givovim, ponudbena cena pa je znašala nekaj manj kot 1,41 milijona evrov, se sklad za njihov nakup ni odločil. Razlogi so bili »nefunkcionalnost stanovanj (dve zasedeni, eno izpraznjeno in po najemu potrebno prenove), posedanja na zunanjih površinah, ponekod sledovi vlage v stanovanjih in več pravnih pomanjkljivosti«. Tega pa ni odtehtala niti najnižja cena, ponujena na pogajanjih.

Givo s stanovanjskim skladom ustvaril že 6,14 milijonov evrov prometa

Podjetje Givo Real, d. d., ki deluje v skupini Givo, je med svojimi referencami navedlo gradnjo 75 stanovanj v naselju Bobrova na Rudniku, 119 stanovanj v stanovanjsko-poslovnem objektu Čez Dolgi most, 34 stanovanj v stanovanjsko-poslovnem objektu Vidovo v Šentvidu in 78 stanovanj v Jurčkovih vilah na Rudniku, med Ljubljančani pa je znano tudi po številnih prenovljenih fasadah in prenovah starih objektov. Po podatkih Supervizorja je od januarja 2003 do novembra 2011 z Mestno občino Ljubljana, njenim stanovanjskim skladom in drugimi zavodi in ustanovami ustvarilo že za več kot 10 milijonov evrov prometa. Prednjačita stanovanjski sklad s 6,14 in MOL s skoraj 2,76 milijona evrov vrednimi posli. K temu lahko prištejemo še nakup devetih stanovanj v skupni vrednosti skoraj 1,4 milijona evrov (z davkom) v Jurčkovih vilah po pogodbah, podpisanih 11. novembra letos.