Stanovnik na Jančah vrnil Bavčarju

Igorja Bavčarja je Janez Stanovnik obtožil snemanja pogovorov ter predaje zapisov.

Objavljeno
29. maj 2011 22.31
B. R., Litija
B. R., Litija
Janče – Ob 69. obletnici bitke Druge grupe odredov z nemškim okupatorjem so se danes številni borci in njihovi simpatizerji udeležili spominske slovesnosti na partizanskih Jančah, kjer je leta 1942 potekala prva prava partizanska bitka. Okupator je izgubil 70 vojakov, partizani enajst borcev.

Slavnostni govornik je bil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, ki je izrekel priznanje takratnim udeležencem bitke in polemiziral z vsemi, ki vztrajno trdijo, da je med drugo svetovno vojno pri nas potekala državljanska vojna. »To ne drži. Nacifašistični okupator nas je okupiral, mi pa smo se borili proti njemu in njegovim slovenskim hlapcem.«

Stanovnika so, kot kaže, zbodli zapisi v nedavno objavljenem jubiljenem zborniku »predstavnikov tranzicijskih tajkunov«, v katerem so ga po njegovih besedah ožigosali za slovenskega veleizdajalca zaradi predaje oborožitve teritorialne obrambe takratni JLA.

Nekdanjega predsednika odbora za človekove pravice Igorja Bavčarja je obtožil, da je on snemal pogovore med njim in predstavniki takratnih pokrajinskih štabov Teritorialne obrambe ter zapise v navzočnosti svojega odvetnika predal takratnemu šefu ljubljanske policije Pavlu Čeliku. Ta jih je predal svojemu nadrejenemu, Tomažu Ertlu, ta pa bi jih moral takratnemu zveznemu sekretarju za notranje zadeve Čulafiću.

Tega ni storil, temveč je pismo končalo pri Janezu Stanovniku, ki ga po lastnih trditvah že leta skrbno hrani v osebnem arhivu. »Če tega Ertl ne bi naredil, bi nas takrat vse skrajšali za glavo,« je prepričan Stanovnik. Po njegovih trditvah je to pismo pozneje sicer prispelo do Veljka Kadijevića, ki ga je obtožil veleizdaje, a je bilo za ukrepanje zveznega sekretariata za obrambo že prepozno.