Stanovnik proti koaliciji Virant-Janša

Od Pahorja je pričakoval več energije.

Objavljeno
06. november 2011 10.14
Posodobljeno
06. november 2011 10.31
D. P.
D. P.
LJUBLJANA – Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik se v intervjuju za MMC strinja z mnenjem mnogih – razmere v Sloveniji so težke. Država potrebuje kriznega menedžerja, ne pa filozofa. Na tem mestu se mu zdi najprimernejši Zoran Janković.

Pahor ni uveljavil sporazuma


Stanovnik pravi, da ni zadovoljen z rezultati levega trojčka. »Predsednik vlade je premalo energično vodil koalicijo. Borutu Pahorju zamerim to, da kot predsednik vlade ni uveljavljal koalicijskega sporazuma.« Pohvalil je delo Ivana Svetlika, Igorja Lukšiča in Gregorja Golobiča.

Slovenija mora naprej

Stanovnik meni, da bi bila koalicija Zoran Janković-Gregor Virant najboljša. »Če bo Janković zmagal na volitvah, bo šel v koalicijo z Virantom ali obratno. Nista sorodna, sta celo diametralno nasprotna, kar pa ne pomeni, da ne moreta sodelovati. Stvari ne smejo ostati blokirane, Slovenija mora naprej.« Koalicija Virant-Janša se mu zdi malo verjetna. »Vsekakor pa take variante niti ne pričakujem, še manj pa si jo želim.« Povsem nerealna pa je zanj koalicija Janše s katerim koli predstavnikom levice.

Zameri mu obnašanje


»Janša ni hotel priti k predsedniku republike na posvetovanje. To je nezaslišano, to se po svetu ne dogaja. Vi lahko prezirate človeka, ampak inštitucije ne smete. To je značilno za nas Slovence – da se država kar nekako ugrabi. Država je nekaj, kar je zunaj strank,« je ogorčen zaradi obnašanja predsednika SDS.

Oviri na poti med najboljše

»Prvi problem je problem narodne enotnosti. Ne bi smeli dovoliti, da 70 let po začetku druge svetovne vojne še vedno živimo tako razdeljeni. Drugi je pa naš ekonomski problem. Naša prezadolžitev je zame osnovna težava,« meni Stanovnik.

Ne strinja se s sodbo ustavnega sodišča, ki je prepovedalo novo Titovo ulico v Ljubljani. »Ta sodba meni očitno ni všeč. Čeprav do osebnosti Josipa Broza - Tita nimam nobenih iluzij. Jaz sem rekel, in verjetno je marsikomu v zvezi borcev vzelo sapo, da je za poboje odgovoren maršal Tito.«