»Stara Cinkarna je papirnat problem«

Bojan Šrot: »Če so ovadili mene, naj za Bukovžlak ovadijo še vlado.«

Objavljeno
31. januar 2014 08.56
Slovenija, Celje, 30-01-2014. 30.januar 2014 Bojan Šrot župan mo celje FOTO-GREGOR KATIC
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Koliko je še mogoče verjeti celjskemu županu Bojanu Šrotu, če je nekatere njegove trditve z včerajšnje novinarske konference na temo tožbe evropske komisije proti Sloveniji mogoče takoj prepoznati kot zavajanje? Novinarjem je, denimo, pojasnjeval, da je za deponijo Bukovžlak prvič slišal pred kratkim, čeprav so o omenjeni črni deponiji mediji poročali že leta 2006, občani pa so o odkritju obvestili tudi občino.


Tudi županova trditev, da magister Tomaž Ogrin ni zaposlen na Institutu Jožef Stefan (IJS), ne drži. Ogrina smo včeraj ujeli na Institutu Jožef Stefan, kjer je kot strokovni sodelavec zaposlen na odseku za anorgansko kemijo in tehnologijo IJS. Dejal je, da v zvezi s celjskimi okoljskimi bremeni sicer ne nastopa v imenu IJS, da pa se je kot strokovnjak dolžan oglašati ob takšnih problemih. Šrot je Ogrinove javne izjave, da Celje umira in da so razmere hujše kot v romanih Agathe Christie, označil za senzacionalistične in zrele za kazenski pregon.

Spomnimo, da je evropska komisija (tudi) zaradi nevarnih odpadkov v stari Cinkarni in v Bukovžlaku proti Sloveniji prejšnji teden napovedala tožbo pred Sodiščem EU. Šrot včeraj ni komentiral odločitve evropske komisije, da zaostri postopke proti Sloveniji, saj da o tem občina uradno ni bila obveščena, zagotovil pa je, da pri nastanku problema nevarnih izkopov v stari Cinkarni ni storila ničesar narobe.

Medtem inšpekcija proti občini Celje vodi postopek za odstranitev nevarnih izkopov v stari Cinkarni in lani je proti Šrotu vložila tudi kazensko ovadbo. Hkrati Celjani čakajo na začetek del, ki jih je na razpisu lani dobila družba Stonex, ta pa čaka na tehnično in okoljevarstveno dovoljenje za predelavo pod ponjavami deponirane zemlje.

Toda Šrot je dejal, da je za deponijo v Bukovžlaku, kamor naj bi med gradnjo Tehnopolisa v stari Cinkarni odvažali nevarne gradbene odpadke s stare Cinkarne, prvič slišal pred kratkim. Očitno ne ve, da so že leta 2006 mediji poročali o omenjeni črni deponiji in da so primer preiskovali tudi policisti in inšpektorji. »Če so ovadili mene, naj za Bukovžlak ovadijo še vlado,« je rekel Bojan Šrot.