Stara pediatrična klinika odslej negovalna bolnišnica

Danes so slovesno odprli negovalno bolnišnico na Vrazovem trgu 1; bolnike bo sprejemala od 1. marca dalje. Namenjena bo bolnikom, ki so v ljubljanskem UKC končali akutno zdravljenje, niso pa še pripravljeni za samostojno življenje doma ali na primer v domu za starejše.

Objavljeno
11. februar 2011 18.43
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana - Na Vrazovem trgu 1, v nekdanjih prostorih ljubljanske pediatrične klinike, bo 1. marca vendarle odprla vrata negovalna bolnišnica, ki je prva samostojna v Sloveniji. Za začetek bosta odprta dva oddelka s 33 posteljami. Delovala bo v sklopu Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL), vodila pa jo bo diplomirana medicinska sestra. Namenjena bo bolnikom, ki so v ljubljanskem UKC končali akutno zdravljenje, niso pa še pripravljeni za samostojno življenje doma ali na primer v domu za starejše. Slovesno so jo odprli danes, na svetovni dan bolnikov.

Generalni direktor UKCL Simon Vrhunec je poudaril, da gre zaradi kakovostne obravnave bolnikov in nižanja stroškov za pomembno pridobitev kliničnega centra. Dva oddelka sta bila pripravljena v nekaj mesecih z minimalnimi sredstvi. To pa je tudi pomembna pridobitev za Ljubljano, saj so zdaj bolnike iz UKCL selili po Sloveniji, na primer v Sežano, ali pa v bolnišnice z negovalnimi oddelki (Splošna bolnišnica Murska Sobota, Splošna bolnišnica Jesenice in Golnik), zdaj pa bodo lahko za Ljubljančane poskrbeli v domačem okolju.

Strokovna direktorica UKCL Brigita Drnovšek je opozorila na krajšanje ležalnih dob. Želi, da bi čim prej dobili tudi postelje za paliativno oskrbo. Glavna medicinska sestra UKCL Erna Kos Grabnar je povedala, da imajo vsak dan 120 bolnikov, ki niso sposobni samooskrbe in potrebujejo pomoč. Ekipo v negovalni bolnišnici bodo sestavljali 19 srednjih in diplomiranih medicinskih sester, dva fizioterapevta, socialni delavec in zdravnik.

Kdaj še ostali oddelki?

Minister za zdravje Dorijan Marušič je poudaril, da slovensko zdravstvo odpira novo poglavje z izzivi za nadgradnjo sistema. Z novo negovalno bolnišnico se bo znanje o zdravstveni negi razvijalo na enem mestu. Želi, da bi bila obnova celotnega objekta končana do konca njegovega mandata. Ljubljanski župan Zoran Janković se je vprašal, zakaj je bilo treba tako dolgo čakati na negovalno bolnišnico, in potem poudaril, da so se v petih letih zamenjali štirje ministri za zdravje in dve vodstvi kliničnega centra. Med drugim je omenil, da je z odprtjem negovalne bolnišnice uspešno rešen še eden izmed njegovih 22 predvolilnih projektov v prejšnjem mandatu. Po njegovem mnenju je to že drug pomemben objekt za Ljubljančane, saj je bila konec lanskega leta odprta hiša Hospic (po naših informacijah je v njej še vedno samo en oskrbovanec, op. p.).

Znano je, da se odpiranje negovalne bolnišnice vleče že dve leti, odkar se je nova Pediatrična klinika UKCL preselila v Bohoričevo ulico. Nastali so številni zapleti, med drugim je ministrstvo za zdravje na ogorčenje mnogih nameravalo to zgradbo prodati. To se ni zgodilo, zato je preurejanje prostorov za negovalno bolnišnico upočasnila pandemija nove gripe. Ker večjega števila obolelih ni bilo, so začeli preurejanje prostorov za negovalno bolnišnico. Če bi šlo vse po načrtih ministrstva za zdravje, bi morali prvih 33 postelj zagotoviti že lani, letos pa že energetsko sanirati objekt in dokončati celoten projekt s 135 posteljami; 20 jih je predvidenih za intenzivno nego in prav toliko za paliativno oskrbo. Projekt pa naj bi bil v celoti vreden 5.146.701 evro.

Bolnišnica je po standardih za negovalni oddelek opremljena s sodobnimi bolniškimi posteljami in pripomočki za fizioterapijo, rehabilitacijo in delovno terapijo. Velik del opreme sta priskrbela UKCL in Onkološki inštitut Ljubljana. Po podatkih ministrstva za zdravje je ureditev dveh traktov stala 795.700 evrov, denar so zagotovili iz proračuna.