Stare zgodbe in trhli dokazi

O obtožbah SDS na račun Danila Türka o njegovi obveščenosti o bombnem napadu v Velikovcu smo se pogovarjali z Francetom Bučarjem, Spomenko Hribar, Lojzetom Udetom in Lovrom Šturmom.

Objavljeno
10. februar 2011 21.28
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika
Ljubljana – »Nobenega smisla ni, da začenjamo to zgodbo. Niti Avstrijci je ne pogrevajo. S tem nihče ne pridobiva, še najmanj pa Slovenija,« nam je na vprašanje, kako komentira obtožbe SDS na račun Danila Türka o njegovi obveščenosti o bombnem napadu v Velikovcu, dejal France Bučar.

Še ostrejša je Spomenka Hribar, ki je povedala: »Zame je to, kar počne Janša, velika manipulacija.« »Prav je, da se dogodki iz preteklosti razčistijo. Toda opoziciji je očitno več do nabiranja političnih točk kot do dignitete Slovenije doma in v očeh tujine,« je povedala Hribarjeva, ki med drugimi dejstvi opozarja tudi na to, da je bil Danilo Türk, ko se je zaposlil na SZDL, star 26 let: »Koliko je torej lahko vedel o tem, kaj se je dogajalo?«

Teža argumentov

»Pričakoval sem nekaj težjega,« je objavljene dokumente ocenil nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude. Pravi, da zdaj sploh ne bi več razpravljal o tem, ali je predsednik lagal ali ne, ampak »zakaj začenja neka politična opcija v tem kriznem obdobju take razprave«. »To ni nič. Tu gre le za rutinsko poročilo ambasade, ki je bilo poslano leto dni po dogodku.« Ude meni, da je zato vprašanje, ali predsedniku grozi nova ustavna obtožba, absurdno in je dodal: »Morate vedeti tudi, da Türk ni tako bedast, da bi zanikal nekaj, kar je mogoče preveriti.«

Nekdanji ustavni sodnik Lovro Šturm se s tem ne strinja; Türk je bil očitno med »deset najbolj zaupno obveščenimi osebami v Slovenji«, čeprav je javnosti dajal vtis, da je bil o napadu obveščen takrat kot drugi državljani. Šturm meni, da zato dokumenti postavljajo vlogo predsednika Türka v nekdanjem sistemu »v drugačno luč«.

Politika razdeljena

Poslanska skupina Zares je znova pozvala državno tožilstvo, naj primerno ukrepa zaradi očitnega obrekovanja in žalitev predsednika države. SDS in Janšo je Franco Juri včeraj ocenil kot »stroj za blatenje«. Podobno pravijo v LDS; to, kar počne SDS, je le še en poskus netenja nezaupanja ljudi v vse institucije te države. Namen je slabitev politične konkurence zlasti na prihodnjih predsedniških volitvah, na katerih Janševa stranka ni še nikoli zmagala, je dejal Borut Sajovic.

SNS in Nova Slovenija pa Janševo SDS podpirata; po mnenju teh strank je Türk očitno lagal, kar – kot pravi Zmago Jelinčič – odvzema ugled njegovi funkciji in Sloveniji v tujini. Desus in SLS sta zadržani; pravita, da je zdaj v državi veliko pomembnejših tem, kot je brskanje po dogodkih izpred več kot 30 let.