Stari Gori zdaj načrte premešal še AAG

Odlagališče je že mesec dni brez okoljevarstvenega dovoljenja, zdaj bi se zdaj vključili še naravovarstveniki.

Objavljeno
15. maj 2013 18.12
press/odlagalisce
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica - Alpe Adria Green (AAG) je na ARSO naslovila zahtevo za vključitev v postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave na odlagališču odpadkov v Stari Gori. Menijo namreč, da bi lahko prišlo do onesnaževanja okolja večjega obsega.

»Iz pridobljene dokumentacije o projektu je razvidno, da ima po vsej verjetnosti ali pa zagotovo, nedopustne in prevelike vplive na okolje, zdravje ljudi in premoženje prebivalcev v njegovi okolici,« opozarja predsednik AAG Vojko Bernard.

V AAG menijo, da imajo zbirna mesta za odpadni material oziroma neizpravne čistilne naprave neposredni in daljinski vpliv na okolje - rjavega medveda, stoječe in tekoče vode, rake, ribe in piškurje, dvoživke, kačje pastirje, vidre, jame. Poleg tega opozarjajo na nestrokovno in nevarno odlaganje azbestnih izdelkov v nasprotju z zakonom in predpisi, s čimer so že seznanili inšpekcijo, smrad in hrup ter umiranje gozda v neposredni bližini odlagališča.

Odlagališče odpadkov v Stari Gori je že mesec dni brez okoljevarstvenega dovoljenja. Težave v Komunali Nova Gorica rešujejo tako, da obdelane odpadke začasno skladiščijo, namesto da bi jih odlagali. »To nam povzroča kar nekaj težav pri poslovanju. Vendar to ne more trajati v nedogled, zato že iščemo druge rešitve, tudi z drugimi deponijami, ki imajo okoljevarstveno dovoljenje,« poudarja direktor družbe Andrej Miška.

O zahtevi AAG za vključitev v postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja pa pravi: »Na ta račun se bo zgodil določen časovni zamik, ker bo moral ARSO o tem odločiti. Vendar mislim, da bomo lahko pripravili dovolj kakovostna pojasnila in da odlagališče posluje v skladu z vsemi okoljevarstvenimi pravili«.