Starost za upokojitev v 2016 za štiri mesece višja

Ženske pri 59-ih, z 39 leti in štirimi meseci delovne dobe, moški pri 59-ih in štiri mesece, s 40 leti delovne dobe.

Objavljeno
24. december 2015 11.45
jsu*Upokojenci
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana - Starost za upokojitev v letu 2016 se v skladu s pokojninsko reformo tako za ženske kot za moške zvišuje za štiri mesece. Obdobje za izračun pokojninske osnove pa se podaljšuje za eno leto, in sicer na 22 najugodnejših zaporednih let, so sporočili z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Ženske bodo morale biti v letu 2016 za starostno upokojitev stare 59 let, kar je štiri mesece več glede na letošnje leto. Poleg tega bodo morale imeti 39 let in štiri mesece pokojninske dobe brez dokupa, kar je štiri mesece več kot letos.

Starostno se bodo lahko upokojile tudi z najmanj 20 leti pokojninske dobe, vendar bodo morale biti stare 63 let, kar je šest mesecev več glede na letošnje leto.

Z najmanj 15 leti zavarovalne dobe pa se bodo lahko upokojile, če bodo stare 65 let, kar je šest mesecev več glede na letošnje leto.

Moški s 40 leti pokojninske dobe

Moški se bodo lahko v letu 2016 starostno upokojili s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa, stari pa bodo morali biti 59 let in štiri mesece, kar je štiri mesece več glede na letošnje leto.

Z najmanj 15 leti zavarovalne dobe se bodo lahko upokojili, če bodo stari 65 let.

Najugodnejših 22 let zavarovanja

Pri izračunu pokojninske osnove bodo v letu 2016 upoštevali osnove iz katerih koli najugodnejših zaporednih 22 let zavarovanja, kar je leto več od obdobja, ki se je upoštevalo v letošnjem letu. Obdobje se bo postopno povečevalo do 24 let.

Pri nižji starosti od že omenjene se bo mogoče starostno upokojiti denimo zaradi vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred 18. letom starosti, zaradi služenja obveznega vojaškega roka in skrbi za otroke v prvem letu starosti.

Vdova oziroma vdovec bo v letu 2016 praviloma dobil pravico do vdovske pokojnine, če je dopolnil 55 let starosti. To je šest mesecev več od letošnjega leta.

Pokojnine se bodo v letu 2016 s 1. januarjem uskladile izredno, in sicer za 0,7 odstotka. Usklajena pokojnina bo izplačana konec januarja.

Letni dodatek za pokojnine do 750 evrov

Letni dodatek bo v letu 2016 izplačan skupaj z julijsko pokojnino, tako kot letos pa ga bodo prejeli tisti s pokojnino do 750 evrov. Izplačan bo tako kot letos v štirih različnih zneskih, odvisno od višine pokojnine.

Najnižji znesek osnove za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki se postopno zvišuje, bo v letu 2016 za samozaposlene in kmete znašal 56 odstotkov povprečne plače. Za delavce v delovnem razmerju pa ostaja tako kot leta 2015 v višini 52 odstotkov povprečne plače.

Akontacija dohodnine bo tako kot letos odtegnjena od pokojnin, višjih od 1095,15 evra, z upoštevanjem splošne in pokojninske olajšave.