Starši otrok in zaposleni se najbolj bojijo azbesta v šolskih prostorih

Osnovno šolo Grad na Goriščem je danes obiskal šolski minister Igor Lukšič, ki poudarja, da mora breme sanacije šole in telovadnice prevzeti lokalna skupnost, država pa bo pomagala. Župan Daniel Kalamar pa je jasen. občina finančno ni sposobna sama sanirati šole, pričakujem izdatno pomoč države.

Objavljeno
11. februar 2011 17.27
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Grad na Goričkem - Šolski minister Igor Lukšič se je danes z ravnateljem Viktorjev Navodnikom, člani sveta zavoda OŠ Grad, županom Danielom Kalamarjem, občinskimi svetniki ter starši učencev pogovarjal o sanaciji štirideset let stare šole in trinajst let stare telovadnice. Oba objekta sta, kot smo v Delu že poročali, zaradi pomankljivega vzdrževanja in tudi napak gradbincev v zelo slabem stanju. Po mnenju gradbenega inšpektorja gre v obeh primerih za nevarni gradnji, ki ju sicer ni treba porušiti, pač pa celovito takoj oziroma v nakrajšem času sanirati.

Starši otrok (161 učencev in 38 malčkov v vrtcu) in zaposleni so najbolj zaskrbljeni zaradi nedovoljeno velikih koncetracij zdravju škodljivih azbestnih vlaken, ki se v zrak najverjetneje sproščajo iz poškodovanih in dotrajanih talnih vinaz ploščic in zunanjih azbestno-betonskih sten. Sicer je dotrajana tudi strešna kritina iz azbesta, vse inštalacije na šoli, večina oken itd. Zaradi napak gradbincev zamaka tudi streha na telovadnici.

Lukšič je dejal, da so se težave nakopičile zato, ker se niso v preteklosti sproti in vsaj postopoma odpravljale. Glavno breme pri obnovi šole mora prevzeti lokalna skupnost skupaj z vodstvom šole, ki morajo biti pri tem složni. Država a bo pomagala v okviru možnosti, tudi z intervencijskimi sredstvi. Šola ima možnost, da se prijavi tudi na razpis, ki ga bo ministrstvo objavilo konec meseca, vendar pa bo denar na voljo šele prihodnje leto. « Velika škoda bi bila, če bi morali učence zaradi neprimernih šolskih prostorov premestiti na druge šole. OŠ Grad je zelo uspšena na učno-vzgojnem področju, ima pa tudi pomembno družbeno vlogo v kraju in občini,« je povedal Lukšič.

Po besedah župana Kalamarja občina sama ne bo finančno zmogla sanirati šole in telovadnice, zato pričakuje pomoč države. Andreja Celec in Marjan Klement sta v imenu staršev in sveta zavoda opozorila na takojšnji začetek sanacije šole in telovadnice, predvsem pa odstranitev zdravju škodljivega azbesta. Starši otrok so pripravljeni tudi pomagati pri sanaciji šole.