Starši se bojijo obrazcev za znižanje vračila vrtca

Na centrih za socialno delo težko, a tudi s strahom, čakajo 1. december.

Objavljeno
12. november 2011 19.20
Posodobljeno
12. november 2011 19.43
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj

Takrat jih bodo starši otrok, ki hodijo v vrtce, zasuli s prošnjami za znižanje plačila. Ti starši bodo morali od tega dne na centre za socialno delo (in ne na občino kot do zdaj) oddati prošnje za znižanje plačila za programe vrtca. Vlogo morajo, zaradi nove zakonodaje, do konca decembra oddati starši, ki želijo od 1. januarja uveljavljati znižano plačilo. Če tega ne bodo storili, bodo uvrščeni v najvišji dohodkovni in s tem plačilni razred.

Koliko prošenj bodo centri prejeli v enem mesecu, še ne vedo. Ne vedo niti, kakšna bo nova zakonodaja, ki na centre za socialno delo prenaša več pravic in dolžnosti, v praksi. Ta teden tudi še niso imeli dostopa do centralne baze podatkov, iz katere bodo črpali informacije o finančnem stanju prosilcev za znižanje plačila.

Na centrih za socialno delo že zdaj prejemajo številna vprašanja o novih plačilnih obrazcih. Česa drugega kot osnutek obrazca, objavljen na spletni strani ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, nimajo v rokah. In osnutek je obsežen, saj je napisan na enajstih listih. Kot je mogoče razbrati, staršem otrok, ki bi radi uveljavljali znižanje plačila vrtčevskega varstva, ne bo treba izpolniti vseh 11 strani, se bodo pa gotovo spraševali, kaj izpolniti oziroma obkrožiti.

Trenutno je na spletni strani ministrstva objavljen le osnutek, ne pa tudi navodila za izpolnjevanje obrazca. Uslužbenci centrov za socialno delo, s katerimi smo govorili, upajo, da bodo 20. novembra obrazce na pot pospremila tudi jasna navodila za izpolnjevanje, sicer veliko dela ne bodo imeli samo starši, temveč tudi delavci centrov, na katere se bodo starši najbrž obračali po pomoč.

»Pri nas je funkcionalna nepismenost velika. Ljudje preprosto ne vedo, kako izpolniti obrazec. Ne vedo, ali je to, da napišejo zahtevane podatke, zanje dobro ali slabo. Ljudje se obrazcev bojijo,« nam je povedala ena od delavk na centru za socialno delo, ki je vsak dan v stiku z ljudmi, ki bi uveljavljali to ali ono pravico. V nove obrazce bo treba vpisati manj podatkov kot doslej. Lani so starše, ki so na občinah oddajali obrazce, med drugim spraševali tudi, koliko avtomobilov imajo v družini in kolikšna je njihova vrednost. Ali je povprečna slovenska mama, ki je oddajala obrazec, to natančno vedela, nam ni znano, niti ni podatka, kaj so storili s tistimi vlagatelji, ki so v obrazec napisali »nimam pojma« ali pa svojega jeklenega konjička natančno in z malo merico humorja ocenili na »1.234,56 evra«.

Ker bodo posamezniki, ki bodo prosili za znižano plačilo vrtčevskega varstva, v nove obrazce vpisovali manj podatkov, bodo morali informacije o dohodku, nepremičninah in preostalem premoženju prosilcev centri za socialno delo pridobiti iz centralne baze podatkov. Do nje še nimajo dostopa.