Starši seznanjeni s poročilom otroške srčne kirurgije

V poročilu, ki ga bodo v sredo predstavili tudi na seji zdravstvenega sveta, so ugotovili, da v vseh merilih program izboljšujejo.

Objavljeno
01. december 2015 21.40
jer/operacija
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Vodstvo UKC je na današnjem sestanku staršem otrok s prirojenimi srčnimi napakami predstavilo poročilo o programu otroške srčne kirurgije v letošnjem in preteklem letu. Po besedah strokovnega direktorja kirurške klinike Matjaža Veselka program izboljšujejo in je varen. Da je dosežen napredek, pravi tudi mati otroka s srčno napako Petra Aleš.

V poročilu, ki ga bodo v sredo predstavili tudi na seji zdravstvenega sveta, so ugotovili, da v vseh merilih program izboljšujejo. Rezultati operacij 184 otrok v zadnjih dveh letih so po besedah Veselka dobri, tako da ugotavljajo, da je program varen.

Glede prihodnosti programa je Veselko v izjavi za medije po sestanku dejal, da preučujejo različne možnosti, a da ni vse odvisno od njih. Želimo pa si takšnega programa, ki bi bil prilagojen za državo z vsema milijonoma prebivalcev in bi bil varen za vsakega otroka. Tako ni cilj UKC, da bi vse operacije prirojenih srčnih napak izvajali v Ljubljani, pač pa da bi lahko izvajali 80 oz. 85 odstotkov teh operacij. Otroke z redkimi napakami pa bi tudi v prihodnje pošiljali na zdravljenje v tujino.

UKC Ljubljana pri programu otroške srčne kirurgije danes sodeluje s tremi evropskimi centri in štirimi kirurgi, je pojasnil Veselko. Vsak od teh kirurgov opravi zadostno število posegov, da lahko vzdržuje svojo kirurško prakso. Poleg tega se v UKC izobražuje mlad kirurg, ki je letos samostojno opravil 70 operacij, trenutno pa je na izobraževanju v Pragi. Po besedah vodje programa Tomislava Klokočovnika mlajši kirurg za sedaj opravlja lažje do srednje težke operacije. Da se bo doizobrazil, pa bo po njegovih napovedih trajalo še nekaj let.

Po Veselkovih besedah se o tem, da bi otroke, ki so jih v preteklosti operirali tuji kirurgi, še naprej napotovali v tujino na stroške obveznega zavarovanja, pogovarjajo, čeprav se niso še konkretno dogovorili. »Dogovor pa je, da bo vsak otrok dobil tisto, kar glede na bolezen, ki jo ima, najbolj potrebuje,« je dejal in dodal, da mora o tem odločati stroka.

V Pragi so pripravljeni kritično bolnega otroka, če bo to nujno, v 24 urah sprejeti v njihovi bolnišnici. Poleg tega pa se z italijanskim centrom dogovarjajo, da da bi zagotovili kirurga, ki bi lahko v 24 urah prišel v Ljubljano.