Stavka brežiških zdravnikov trajala le eno uro

Napovedana enodnevna stavka zdravnikov brežiške bolnišnice je po jutranjih pogovorih med Fidesom in upravo bolnišnice danes trajala le od osme do devete ure zjutraj.

Objavljeno
14. marec 2011 12.05
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Brežice - "Stavka je v znak kompromisa skrajšana, pogajanja pa se bodo nadaljevala. Če ne bodo uspešna, se bo 4. aprila stavka nadaljevala in bo trajala dva dni," je dejal Pero Zanchi, kirurg in sindikalni zastopnik zdravnikov.

Direktor brežiške bolnišnice Dražen Levojević glavne stavkovne zahteve zdravnikov, da bi namesto v obliki dežurstva zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva plačeval v obliki 30 odstotkov bolje plačanega dela nad polnim delovnim časom, kot je bila praksa pred novim letom, ni izpolnil.

Pero Zanchi je dejal, da je v pogovorih z direktorjem dosežen napredek glede višini plačila dežurstva, "a to je še vedno plačilo v obliki dežurstva. Z direktorjem smo se dogovorili, da bomo v prihodnjih dneh poskušali doseči še boljši kompromis."

Levojević medtem vztraja pri plačilu v obliki dežurstva, saj s tem izpolnjuje smernice ministrstva za zdravje, ki je ob tem tudi odobrilo pravilnik brežiške bolnišnice o načinu dela in plačilu le-tega.

"V Sloveniji je na sekundarni ravni na tretjini delovnih mest, na katerih se izvaja neprekinjeno zdravstveno varstvo, oblika dela dežurstvo. Problematika s tem pa je izpostavljena le pri nas in v Mariboru," navaja Levojević: "Očitno so pri nas v igri drugi razlogi, diskreditacija mene osebno in hlastanje po določenih vodilnih delovnih mestih."

Koliko od 42 zdravnikov v brežiški bolnišnici, se je bilo pripravljeno udeležiti celodnevne stavke, ni znano. Neprekinjeno zdravstveno varstvo izvaja 22 zdravnikov brežiške bolnišnice, po besedah direktorja naj bi mu pred stavko predstojniki internega oddelka, kirurgije in anesteziologije dejali, da razen posameznih izjem ne bodo stavkali. Stavko so, tako je prejšnji teden dejal Levojević, izrecno podprli le na ginekološko-porodniškem oddelku.

"Na današnjem zboru sindikatov smo se dobili člani vseh oddelkov in dejali, da če stavko bo, bo ta veljala za celotno bolnišnico," je dejal Zanchi.

Boja zdravnikov za višje plače v brežiški bolnišnici, stroški za ustanovo bi bili na mesec približno 19.000 evrov višji, sicer ne podpirajo medicinske sestre. Njihov sindikat uradne izjave sicer ni podal, a marsikatera od 140 sester neformalno pove, da je ob lastni nizki plači zgrožena nad zahtevami zdravnikov.