Stavka zobozdravnikov prvega oktobra, grozijo tudi poštarji

Se Sloveniji obeta stavkovni val? Zobozdravniki, nezadovoljni z spremembo zakonodaje, opozorilno stavko napovedujejo za 1. oktober, nezadovoljni so tudi poštni delavci.

Objavljeno
17. september 2009 14.36
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Sindikat zobozdravnikov Slovenije - DENS je za 1. oktober napovedal opozorilno stavko. Kot razlog je predsednica sindikata Alenka Krabonja v vabilu na novinarsko konferenco navedla "velike težave, ki se pojavljajo ob spremembi pravil in zakonodaje". Podrobnosti bodo predstavili na novinarski konferenci v petek, ki bo po zboru zobozdravnikov.

 

"Glede na velike težave, ki se pojavljajo ob spremembi pravil in zakonodaje, ki zadevajo tudi zobozdravstvo, in glede na nepripravljenost odgovornih - ministrstva za zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in drugih ključnih institucij, ki zadevajo zobozdravstvo -, da bi prisluhnili zobozdravstveni stroki, je slovenskim zobozdravnikom končno prekipelo," je zapisala Krabonja.

 

V petek zato pripravljajo izredno novinarsko konferenco v organizaciji Sindikata zobozdravnikov Slovenije - DENS in zbora zobozdravnikov, kjer bodo pojasnili razloge za javno napoved opozorilne stavke slovenskih zobozdravnikov. "Zahtevamo posodobitev standardov v zobozdravstvu. S stališča zobozdravstva je zakon nesprejemljiv, ker bomo paciente obravnavali po povojnih standardih, ki so bili nazadnje revidirani leta 1982, saj doplačil ne bo več. Ravno z doplačili so si pacienti omogočili kakovostno (strokovno) storitev. Tako bodo po novem zakonu dobili le amalgamsko plombo. Delna proteza, ki jo plača ZZZS, razmaja zobe in po stroki velja za začasno protezo," so zapisali na svoji spletni strani.

 

Nezadovoljni tudi poštarji


Sindikat poštnih delavcev KS 90 je neuradno izvedel, da za vlado predlog poslovodstva Pošte Slovenije glede izplačila soudeležbe pri dobičku delavcem ni sprejemljiv, saj naj bi ta v pogajanjih, ki sicer še potekajo, pristajala zgolj na tretjino nižji znesek od predlaganega. V omenjenem sindikatu so zato danes že zagrozili s protestnim shodom.

 

"Glede na to, da dobička brez delavcev Pošte Slovenije ne bi bilo, sindikat vlado poziva, da se odloči skladno s potrjenim poslovnim načrtom Pošte Slovenije za leto 2009," so v sporočilu za javnost zapisali predstavniki sindikata. Dodali so, da če se vlada na njihove pozive ne bo odzvala in bo vztrajala pri svojem predlogu, naj se delavcem izplača manj, kot je predvideno v poslovnem načrtu, bodo oktobra pred vladno palačo v Ljubljani pripravili protestni shod.

 

Kot je pojasnila Diana Kos, predsednica omenjenega sindikata, ki ima med zaposlenimi poštnimi delavci okoli 700 članov, naj bi bil po njenih informacijah prvotni predlog Pošte Slovenije za delitev približno treh milijonov evrov lanskega dobička, vlada pa naj bi zdaj po neuradnih podatkih pristajala zgolj na milijon evrov.