Stavke žerjavistov v Luki Koper danes ne bo

Sindikat žerjavistov danes v Luki Koper ne bo stavkal. To smo neuradno izvedeli malo po 22. uri, po sedmih urah pogajanj z ministrom Patrickom Vlačičem. Žerjavisti so preklicali stavko, uprava pa je umaknila predlog za zaostritev delovnih pogojev žerjavistom (krajšanje počitka po delu).

Objavljeno
22. februar 2011 00.23
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Dogovorili so se tudi, da bodo skupaj z mediatorjem (nekdo iz vlade) poiskali rešitev za vse druge spore. Nadzorniki pa bodo temeljito razmislili o poslovanju zunanjih, pogodbenih izvajalcev pristaniških storitev.

Potem ko je propadlo več poskusov pogajanj med upravo in predstavniki Sindikata žerjavistov pristaniških dejavnosti Luke Koper, je v pogajanja na koncu posegel sam minister za promet Patrick Vlačič, ki je v upravno stavbo Luke Koper prišel malo pred 15. uro popoldan in ostal do poznih večernih ur. Mladen Jovičić, vodja žerjavistov, je včeraj popoldan, tik pred ponovnimi pogajanji, povedal: »Uprava je začela hujskati zaposlene proti nam, češ da bodo izpodbijali zakonitost stavke na sodišču. Sporočila uprave zaposlenim so slaba, nasprotna od tistega, kar se želi doseči,« je Jovičić zvalil krivdo za slabe odnose na druge.

Več neuradnih virov je menilo, da se minister sploh ne bi smel toliko pogajati s sindikalisti, saj vse kaže, da ubira Luka Koper pot sindikalne prevlade, ki je značilna za Slovenske železnice. To pa za nadaljnje poslovanje pristaniškega podjetja ni dobro znamenje.

Eden od luških nadzornikov je dejal, da sindikalne zahteve žerjavistov sploh niso take, da bi zaradi njih lahko grozili s stavko, še manj, da bi se zaradi teh zahtev z njimi pogajal minister. Sindikat žerjavistov pristaniških dejavnosti Luke Koper, ki šteje približno 370 članov (torej malo manj kot polovico vseh zaposlenih), je zahteval varnost, predvsem pa prepoved zaposlovanja pogodbenih delavcev in obvezno redno zaposlitev vsaj manjšega števila novih žerjavistov, saj se količine tovora zdaj iz meseca v mesec povečujejo. To bo verjetno povzročalo v pristanišču čedalje bolj zapletene razmere.