Stečajnik rokohitrsko oddal ribarnico

Po stečaju Delmarja je Marinc koprsko ribarnico oddal za tisoč evrov, a bi zanjo lahko dobil 3000 evrov.

Objavljeno
17. oktober 2014 12.40
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Podjetnik in lastnik družbe Barmar iz Kopra Radovan Minič, ki kljub boljši ponudbi ni dobil v najem ribarnice na koprski tržnici, trdi, da je stečajni upravitelj Delmarja Andrej Marinc oddajal ribarnice »pod mizo« podjetju Marinblu Rozane Šuštar za tisoč evrov na mesec. Barmar je ponudil 3000 evrov.

Končni odgovor bo podalo koprsko okrožno sodišče, pri katerem poteka stečajni postopek Delmarja. Radovan Minič nam je povedal, da je eden največjih trgovcev s svežimi ribami v Sloveniji in v regiji ter da je iz medijev izvedel za namero stečajnega upravitelja za čimprejšnjo prodajo ali oddajo prostorov. Toda po njegovih besedah mu kljub večkratnemu poizvedovanju na upravi Delmarja niso posredovali informacij o tem, kako bo potekalo zbiranje ponudb za najem ribarnic.

Ko je 1. oktobra izvedel, da so ribarnice oddane, je klical odvetnico, ki mu je svetovala, naj kljub temu odda ponudbo. Ponudil je 1800 evrov najemnine na mesec, a mu je stečajni upravitelj 3. oktobra sporočil, da je ponudil premalo, zato je Minič ponudbo povišal na 3000 evrov. Toda tokrat ga je stečajni upravitelj Andrej Marinc zavrnil, češ da je prepozen, ker je ribarnica že oddana.

Lokale oddal v naglici

Šele 3. oktobra je Marinc Okrožno sodišče v Kopru prosil za izdajo soglasja za sklenitev najemne pogodbe s štirimi najemniki – v Domžalah za 1100 evrov na mesec z ribarnico Cerkvenik s Kozine, v Sežani za 500 evrov z ribarnico Zlata ribica Nadje Grmek, v Luciji za 900 evrov z najemnico Barbaro Brzan in v Kopru za tisoč evrov z Marinblu Hrpelje Rozane Šuštar – žene znanega nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja. Soglasje koprskega sodišča je bilo za stečajnega upravitelja očitno nepomembna formalnost, saj je le dan kasneje Marinblu v Delmarjevi ribarnici že prodajal ribe.

Koprsko sodišče je od Marinca zahtevalo pojasnilo in ta je pojasnil, da je hitel, ker ni hotel povzročiti škode stečajni masi, drugi interesenti pa so zamudili. Opravičil se je tudi s tem, da bo že novembra začel zbirati ponudbe za oddajo lokalov, saj jih je zdaj oddal le do konca leta. Marinc je na potovanju v Aziji in včeraj njegovega odgovora nismo prejeli.

Osiromašil stečajno maso

Nobenega dvoma o vodenju stečajnega postopka pa ni imel izvršni sekretar Obalne sindikalne organizacije Damjan Wolf, ki zelo dobro pozna stečajno zakonodajo in razmere v Delmarju, kjer je ta sindikat nastopal v vlogi reprezentativnega sindikata. »Čeprav stečajni upravitelj trdi, da je hotel hitro izpeljati oddajo ribarnic zaradi pokvarljivega blaga, ta argument ni upravičen. Namesto da bi oplemenitil stečajno maso, jo je osiromašil. Pričakujemo, da bo sodišče v tem primeru primerno ukrepalo, saj bi moral upravitelj v vsakem primeru za takšen posel dobiti soglasje sodišča pred odločitvijo. Nova stečajna zakonodaja v takšnih primerih kršitev dopušča možnost stečajnemu sodniku, da ga zamenja,« je bil jasen Damjan Wolf.