Štefanec ostaja predsednik KPK

Poslanci niso podprli predloga Alenke Bratušek za njegovo razrešitev.

Objavljeno
26. maj 2016 16.20
tlo štefanec
Sonja Merljak
Sonja Merljak

Boris Štefanec ostaja predsednik Komisije za preprečevanje korupcije.

Poslanci na seji mandatno-volilne komisije niso podprli sklepa, ki so ga predlagali Alenka Bratušek in skupina poslancev, zato predsedniku republike Borutu Pahorju ne bodo posredovali predloga za njegovo razrešitev.

Dvomi o Štefanečevi primernosti se pojavljajo vse od njegovega imenovanja za predsednika KPK. Tudi potem so mandat spremljali zapleti – najprej so o razmerah v anonimki spregovorili sodelavci, nato je nanje začela opozarjati Alma Sedlar.

Od Štefaneca se je kasneje oddaljil tudi avtor Supervizorja Primož Bratanič. Pred nekaj tedni pa je Štefanec neposredno napadel kar drug neodvisni državni organ. Informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik je poslal pismo, v kateri ji je očital pristanskost in delovanje v skladu s pričakovanju ožjih interesov.

To je storil po tem, ko je njen urad odločil, da namestnica predsednika KPK Alma Sedlar, ki jo je Štefanec prijavil zaradi domnevno nezakonitega vpogleda v osebne podatke, ni presegla svojih pooblastil.

Alenka Bratušek in poslanci so mu v predlogu za razrešitev med drugim očitali, da ne deluje v skladu z ustavo in zakonom.