Številne sveče v spomin na umrlega fanta

V spomin na umrlega 20-letnega Gorazda Čamernika, ki je umrl za posledicami pretepa pred ljubljansko diskoteko Global, so njegovi svojci in prijatelji danes organizirali tihi protestni shod.

Objavljeno
13. oktober 2007 17.14
VIP Varovanje v Globalu
Ljubljana – Pred ljubljansko diskoteko Global se od dopoldneva zbirajo ljudje. S prižiganjem sveč se spominjajo mladeniča, ki je minulo nedeljo pred diskoteko utrpel hud udarec v zatilje, zaradi katerega je v sredo umrl. Poleg vpisovanja v žalno knjigo prijatelji, sorodniki in znanci pokojnika zbirajo podpise za pobudo, v kateri zahtevajo dosledno izpeljan postopek zoper storilce, takojšen odvzem licence podjetju za varovanje VIP ter spremembo pravil pridobitve licence za opravljanje dejavnosti varovanja.

V žalno knjigo se je do 13. ure podpisalo več kot 700 posameznikov, številni pa so podpisovali tudi peticijo. V njej poleg ukrepanja zoper storilce in odvzema licence podjetju VIP zahtevajo tudi preučitev kazenske odgovornosti odgovornih v VIP in Globalu ter takšno spremembo pravil pridobitve licence za opravljanje dejavnosti in poklica zasebnega varovanja, ki bo zagotavljala varnost za zdravje in življenje vseh državljanov. Kot zadnjo točko pobudniki zahtevajo dopolnitev kazenskega zakonika, ki bi določila kazensko odgovornost za zlorabe, kot sta izogibanje zakonodaji in rekrutiranje na črno oseb s kriminalno preteklostjo.

V zvezi pretepom v bližini ljubljanske diskoteke Global, je notranji minister Dragutin Mate včeraj povedal, da so v četrtek prijeli dve osebi, povezani z nedeljskim dogodkom. Eno so izpustili, ker z dogodkom ni povezana, druga - šlo naj bi za 53-letnega varnostnika podjetja VIP Varovanje - pa je v petek stopila pred preiskovalno sodnico, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor. Tretjega napadalca, ki je bil baje najbolj odgovoren za smrt Čamernika, še iščejo. Menda policisti vedo, kdo je, in so "mu zelo blizu". Če mu ne bodo prišli dovolj blizu, da bi ga prijeli, se bodo po pomoč s fotografijo in podatki obrnili na javnost.

Policija napoveduje poostren nadzor

Glede Globala je Mate zatrdil, da so lani in letos policisti približno 270-krat nadzorovali okolico lokala, se pravi skoraj vsak delovni dan. Policijska postaja, pristojna za center Ljubljane, bo v prihodnje ta lokal in podobno kritične nadzorovala še pogosteje. Nasploh je notranji minister napovedal "močno močno intenziviranje" in "zelo zelo poostren nadzor" lokalov in predelov mest povsod po Sloveniji, kjer se ponoči kaj dogaja. Zato predvideva, da bi policisti in inšpektorji morali dobiti več pooblastil. Tega Mate ne imenuje represija, ampak skrb za varnost mladostnikov, ki te lokale obiskujejo.

Notranji minister namerava korenito poseči tudi v delovanje zasebnih varnostnih služb; zgolj mimogrede, te imajo približno 6000 zaposlenih, kar je skoraj toliko, kot je policistov. Na ministrstvu so že pripravili nov zakon, potrdil ga je državni zbor, vendar je dal nanj veto državni svet. Pri ponovnem glasovanju državni zbor ni zbral potrebnih 46 glasov za preglasovanje veta in zakon o zasebnem varovanju je obležal v predalu. Mate je prepričan, da je za propad zakona z lobiranjem poskrbela zbornica za zasebno varovanje.

Popravki zakona o zasebnem varovanju

Zdaj ministrstvo pripravlja nove popravke zakona o zasebnem varovanju, ki bodo na vlado odšli v tednu ali dveh. Z njimi bodo zaostrili pogoje njihovega delovanja, omogočili boljši nadzor nad njihovim delom in poskrbeli, da bodo postopki proti podjetjem za varovanje krajši. Zdaj menda trajajo po leto in pol. Če bo podjetje večkrat v prekršku, mu bodo po novem lahko hitreje odvzeli licenco.

Podjetju VIP Varovanje grozi odvzem licence

Odvzem licence zdaj grozi podjetju VIP Varovanje, ki skrbi za varnost v Globalu. Dobili so dve pravnomočni odločbi o prekršku, kar je pogoj za začetek postopka, zato je inšpektorat v četrtek predlagal odvzem. V mesecu ali dveh bi se tako lahko zgodilo, da bodo Vipovci morali zapreti vrata.

Študentska organizacija ostro obsoja nasilje


"Nesprejemljivo je, da lahko morebitni nesporazumi med mladino, ki si želi zabave, in varnostnimi službami privedejo do namernih fizičnih obračunavanj varnostnikov z gosti. Tragedijo, ki se je zgodila pred Globalom, ostro obsojamo, saj je zaradi nasilja življenje izgubil mlad študent," je napad pred diskoteko Global komentiral Aljaž Kunčič, predstavnik Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani.

Študentski zbor je včeraj pozval zbornico za zasebno varovanje, ministrstvo za notranje zadeve in državni zbor k spremembi zakonodaje na področju varnostnih služb in k proučitvi sistema podeljevanja licenc: "Tragična smrt mladega študenta nas je globoko pretresla in ker to ni edini primer tovrstnega nasilja nad mladimi v Sloveniji, je Študentski zbor ŠOU v Ljubljani sprejel resolucijo o problematiki varnostnih služb, s katero poziva pristojne institucije k spremembi zakonodaje na področju varovanja. Minister za notranje zadeve je že napovedal popravljalne novele zakona o zasebnem varovanju, kar sprejemamo, saj mislimo, da bo z učinkovitejšim nadzorom nad delom varnostnih podjetij ter s povečanjem odgovornosti lastnikov lokalov zagotovljena večja varnost mladih v lokalih po Sloveniji," je resolucijo komentiral Tomaž Černe, predsednik ŠOU v Ljubljani.

Strožji nadzor nad dodeljevanjem licenc

Dogodek pa obsoja tudi društvo za zasebno varstvo in državljansko samovarovanje, ki trdi, da področje zasebnega varovanja ni cenjeno in da se z njim ukvarja premalo ljudi: "Vse preveč se govori o izobraževanju in premalo o usposabljanju, toda to mora biti ločeno. Glede na pogovore s predstavniki varnostnih podjetij mislimo, da zasebna varnostna podjetja sama izvajajo dodatna usposabljanja glede na svoje potrebe. V našem društvu ne odobravamo takšnega individualnega in nepreglednega nadzora nad varnostnimi službami, zato predlagamo ustanovitev neodvisne organizacije ali pa zavoda, ki bo strožje nadziral proces dodeljevanja licenc," je problem komentiral Miha Dvojmoč, predsednik omenjenega društva.

Več o tem preberite v sobotnem tiskanem Delu.