Kontič spet župan Velenja, Šrot v Celju, drugi krog v Slovenj Gradcu

Predvolilna kampanja je bila v vseh treh občinah na precej nizki ravni z veliko medsebojnega obtoževanja.

Objavljeno
18. november 2018 19.00
Posodobljeno
02. december 2018 18.46
Bojan Kontič: Lahko bomo nadaljevali začeto delo, ki ga v dveh mandatih nismo dokončali, ker čakamo na črpanje evropskih sredstev. FOTO: Brane Piano
Špela Kuralt, Brane Piano, Mateja Kotnik, Aljaž Vrabec
Špela Kuralt, Brane Piano, Mateja Kotnik, Aljaž Vrabec
Glavna značilnost dogajanja v Celju, Velenju in Slovenj Gradcu je bila, da skoraj tretjina volivcev vse do zadnjega ni vedela, komu nameniti glas. Predvolilna kampanja je bila v vseh treh občinah na precej nizki ravni z veliko medsebojnega obtoževanja.


Šrot: »Tektonski premiki v mestni politiki«

 

Bojan Šrot je po dobrih tretjini preštetih glasov dobil dobrih 56 odstotkov glasov in še šesti mandat: »Večkrat sem povedal, da sem zmago v prvem krogu pričakoval in sem je zelo vesel. Čeprav imamo energije še za kakšen krog.«

Tokrat se je Šrot na volitve podal s svojo stranko Celjska županova lista, ki ji kaže, da bo imela v mestnem svetu največ svojih svetnikov. »To pomeni tektonske premike v mestni politiki in verjamem, da se bo dalo naslednja štiri leta odlično delati. Vse kaže, da bo stranka imela blizu polovice mestnih svetnikov, kar pomeni, da bo imela ne samo glavno besedo, ampak tudi največjo odgovornost pri vodenju mestne politike,« je rezultat komentiral Šrot.

image
Čeprav iz Celja še ni glasov, pričakujejo, da bo znova zmagal Bojan Šrot. FOTO: Špela Kuralt


Najbližje se je po zadnjih podatkih Šrotu približal Sandi Sendelbah, ki so mu volivci namenili 17,7 odstotka glasov. Kandidat iniciative Odprto Celje, ki je zaradi napačno vložene kandidature za mestni svet ostala izven boja za svetniške sedeže, ni bil razočaran: »Kljub vsemu smo zadovoljni z rezultati volitev. Odprto Celje pa svojega dela s temi volitvami ne končuje.«

image
Bojanu Šrotu se smeji: kot kaže bo v Celju županoval še štiri leta. FOTO: Roman Šipić



Druga kroga v Dravinjski dolini
 
Močna kampanja v Slovenskih Konjicah je za skupnega kandidata SD, DeSUS in SMC Darka Ratajca in kandidata SLS Mirana Gorinška prinesla drugi krog. Ratajc, v njegovi kampanji se je zelo angažiral tudi državni sekretar na ministrstvo za šolstvo dr. Jernej Štromajer, je dobil dobrih 38 odstotkov glasov, Gorinšek dobrih 36 odstotkov glasov. Tretjeuvrščeni je bil Bojan Podkrajšek, sicer poslanec SDS. Ratajc je z rezultatom zadovoljen: »Zmage nisem pričakoval, sploh ker sta bila protikandidata trenutni župan in poslanec. Bomo pa tudi v drugem krogu dostojno in mirno nagovarjali volivce, ki imajo že dovolj predvolilne mrzlice.« Gorinšek, sicer trenutni konjiški župan, ni razočaran: »Sploh za to, ker je realnost, da dobim še četrti mandat. Tako kaže politična matematika. Težko si predstavljam, da bi volivci SDS podprli kandidata SD, DeSUS in SMC.«

Drugi krog bo tudi v Vitanju, kjer se bosta spet v drugem krogu pomerila Slavko Vetrih, ki je bil župan Vitanja od 2002 do 2014, in trenutni župan Mirko Polutnik. Polutnik je Vetriha na lokalnih volitvah leta 2014 premagal za vsega 21 glasov. Tokrat je v prvem krogu rezultat precej manj tesen, Vetrih je dobil dobrih 38 odstotkov glasov: »V drugem krogu pričakujem večjo razliko, kot je bila leta 2014. Sicer nisem nameraval kandidirati, vendar je težko razočarati prijatelje in treba je ta padajoči trend v občini obrniti v pozitivno.« Polutnik še vedno upa, da bo nagovoril občane: »Na svoje delo sem ponosen, volivci pa imajo vedno prav.«

V občini Zreče pa po skoraj 70 odstotkih preštetih glasov župan ostaja Boris Podvršnik.


Savinjska dolina

Po tretjini preštetih glasov v Braslovčah, kjer je najbolj vroča tema župansko in občinsko stališče do trase tretje razvojne osi Šentrupert-Velenje, kaže na drugi krog županskih volitev med sedanjim županom Branimirjem Strojanškom (SD) in Tomažem Žoharjem (skupina volivcev).

Je pa dokončna zmaga dosedanjega župana Luč Cirila Rosca, saj so vsi glasovi že prešteti in za svoj peti mandat je dobil 57,05 odstotka glasov. Podobno je v Mozirju dosedanji župan Ivan Suhoveršnik (predlagatelj skupina volivcev) po skoraj vseh preštetih glasovih že zbral skoraj 67 odstotkov glasov. V sosednji Rečici ob Savinji bo očitno županovala Ana Prislan (skupina volivcev), saj dosedanji župan Vincenc Jeraj ni kandidiral, nova županja pa ima po preštetih 87 odstotkih glasovih kar lepo prednost V Solčavi so prešteli vse glasove, saj imajo le 444 volilnih upravičencev in Katarina Prelesnik (skupina volivcev) si je pred konkurentom s 77,32 odstotka glasovi zagotovila lepo prednost.

Zanimivo pa bo v Gorenjem Gradu, kjer bosta dosedanji župan Stanko Ogradi (skupina volivcev) in Anton Špeh (skupina volivcev) morala v drugi krog, saj sta jima druga dva kandidata odškrnila prav toliko, da nihče izmed njiju ni zbral potreben polovice glasov.

V Zgornji Savinjski dolini sta si nova mandata pred tem, ker nista imela konkurentov, zagotovila Franjo Naraločnik na Ljubnem in Matej Pečovnik v Nazarjah.

V Spodnji Savinjski dolini je kot edini kandidat prav tako že Jože Kužnik, ki je to prič postal na predlog SDS leta 2012 na nadomestnih volitvah in kot kandidat SDS tudi leta 2014, zdaj pa je raje kandidiral s podporo skupine volivcev.

V Preboldu si je Vinko Debelak (s podporo SD, DeSUS, SMC) že zagotovil šesti županski mandat s 54,84 odstotki glasov in lepo prednostjo pred tremi zasledovalci. A v Taboru bodo dobili novega župana, to bo Marko Semprimožnik (SLS). Že v šesti mandat pa gre Franc Sušnik (SDS) v Braslovčah, tokrat je zbral 62,32 odstotka glasov. V Žalcu je Janko Kos (SD) na prvi pogled z več kot 75 odstotki pometel s konkurenco, a do desete ure zvečer so imeli preštetih le tretjino glasov.


Šaleška dolina

V Šmartnem ob Paki bo drugič županoval Janko Kopušar (skupina volivcev), saj je v primerjavi s protikandidatko iz SLS Matejo Ažman zbral okoli 59 odstotkov glasov. Četrti mandat pa bo v Šoštanju dobil Darko Menih (SD), saj je zmagal s 67,76 odstotka glasovi.

 

Velenje: Umazana kampanja


Okoli devetih zvečer se je Bojan Kontič zaradi očitne zmage v prvem krogu županskih volitev odločil dati izjavo o osvojitvi svojega tretjega mandata v MO Velenje. Do takrat je velenjska volilna komisija preštela več kot 92 odstotkov glasov, Kontič pa jih je imel 59,3 odstotka: »Kot kažejo prešteti glasovi po polovici preštevanja razlika, ki je nastala, potrjujejo mojo izvolitev, vesel pa sem tudi za velenjsko SD, ki ji kaže odlično. Tako bomo lahko nadaljevali začeto delo, ki ga v dveh mandatih nismo dokončali, ker čakamo na črpanje evropskih sredstev.«

image
Bojan Kontič ostaja velenjski župan. FOTO: Brane Piano


Kontič se je zahvalil volivcem in dejal, da je bila kampanja umazana in da je bilo v njej tudi nekaj laži. Kontič je imel šest protikandidatov, še največ glasov je po podatkih do devete ure za njim zbrala Suzana Kavaš, kandidatka SDS, z okoli 15,5 odstotki glasov.



V Velenju so imeli pestro predvolilno dogajanje. Devet opozicijskih mestnih svetnikov (med njimi so trije županski kandidati) je zahtevalo sklic izredne seje mestnega sveta, toda aktualni župan in vnovični kandidat Bojan Kontič tega ni storil, zato so mu očitali arogantnost.

image
Kontičevim protikandidatom že pred volitvami ni kazalo najboljše. FOTO: Brane Piano


Skoraj nič novega na Kozjanskem in v Obsotelju
 
Šentjurski župan, kljub štirim protikandidatom, ostaja Marko Diaci, zanj je glasovalo 77,7 odstotka volivcev, na volišča pa je prišla dobra polovica volilnih upravičencev. Diaci tako začenja svoj tretji mandat.

Volivci so že kar sedmi mandat zaupali rogaškemu županu Martinu Mikoliču in slatinskemu županu Branku Kidriču. Oba vodita svoji občini že od ustanovitve občin. Mikolič, ki je bil nekaj dni spet poslanec Nove Slovenije, se je potem, ko je ostal pred vrati državnega zbora, na prigovarjanje stranke in občanov odločil za ponovno kandidaturo. Mikolič pravi, da mu danes ni žal: »Podprle so me še SLS, SMC in DeSUS. Na lokalnem nivoju se nismo nikdar ločevali. Sem župan za vse.« Župan Rogaške Slatine Branko Kidrič, ki ga je predlagala SLS, in ki se mu je znova po robu postavila Andrejka Flucher, SD, pa pravi, da sedmega mandata ni enostavno dobiti: »Zmaga je zelo prigarana in zaslužena. Ljudje so prepoznali program 40 projektov, vrednih 16 milijonov evrov, za katere se bo treba še zelo potruditi.«

V Bistrici ob Sotli po manj kot štirih odstotkih preštetih glasov najbolje kaže trenutnemu županu Franju Debelaku. Ponovno naj bi po polovici preštetih glasov na čelo občine Kozje sedla tudi Milenca Krajnc. V Šmarju pri Jelšah pa se za zdaj obeta drugi krog, vanj naj bi se po manj kot polovici glasov uvrstila Matija Čakš in Janko Šket.

 

Slovenj Gradec: Kdo zna računati?


V ospredju je bil besedni dvoboj med sedanjim županom Andrejem Časom in Tilnom Kluglerjem, saj sta si v soočenjih izrekla tudi nekaj nizkih udarcev, za županski položaj pa se bosta pomerila v drugem krogu.

image
Tilen Klugler je sodeloval v ostri bitki. FOTO: Delo


Veliko besed in pojasnil, tudi prek socialnih omrežij, sta si Čas in Klugler v predvolilni kampanji namenila na temo zadolževanja občine. Vse skupaj je vodilo tako daleč, da Čas, ki je bil pred leti tudi Kluglerjev učitelj v srednji šoli, zdaj Kluglerju očita, da ne zna računati.

image
Andrej Čas tudi čaka na drugi krog. FOTO: Mateja Kotnik


Enajsterica še naprej v sedlu

Od ducata koroških občin ima le Slovenj Gradec možnost, da v drugem krogu zamenja župana, v vseh drugih občinah pa se je v županskem sedlu obdržalo enajst dosedanjih županov, med njimi dve županji.

Najbolj prepričljivo je v Črni na Koroškem zmagala Romana Lesjak (84,44 odstotkov). »Ljudje so prepoznali moje dosedanje delo. Še naprej bom s srcem delala za kraj,« pravi Lesjakova. Njena edina županska kolegica na Koroškem, Marijana Cigala, je v Dravogradu zmagala s 73,68 odstotkov. Za obe je značilno, da sta sicer imeli protikandidata, a je bilo vnaprej jasno, da imata v primerjavi s prekaljenima županoma malo možnosti za uspeh.

Precejšnje presenečenje je visoka podpora, ki jo je na Muti dobil Mirko Vošner (69,71 odstotka), saj so poznavalci razmer napovedali zelo tesno bitko z Darkom Sahornikom in najverjetnejši drugi krog.

V železarskem mestu, na Ravnah na Koroškem, je z 61,18 odstotki zmagal Tomaž Rožen: »Zmaga v prvem krogu ni bila samoumevna in je nikoli nisem niti tako jemal. Zadovoljstvo je zaradi poteka volilne kampanje še toliko večje.«

V Podvelki je sedmi mandat volivcev dobil Anton Kovše, ki se ni udeležil niti enega predvolilnega soočenja. Dejal je, da mu tega ni bilo treba, saj ga ljudje zelo dobro poznajo. Županske zmage se v Ribnici na Pohorju veseli Srečko Geč, v Mislinji pa Bojan Borovnik, ki je suvereno premagal županskega povratnika Viktorja Robnika.

Na Prevaljah, v Mežici, v Vuzenici in v Radljah ob Dravi župani na volitvah niso imeli protikandidata. Matic Tasič, Dušan Krebel, Franjo Golob in Alan Bukovnik bodo župani tudi prihodnja štiri leta.