Število ropov se je od novega leta povečalo

Pri preiskovanju različnih primerov ropov in vlomov po državi »odkrili skupni imenovalec«, 32-letnika iz Trbovelj.

Objavljeno
27. marec 2017 16.15
shutter/lisice
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Ljubljana − Število primerov ropov tako finančnih ustanov kot trgovin, trafik, bencinskih servisov in tudi fizičnih oseb se je od začetka letošnjega leta povečalo. Štajerski, gorenjski in novomeški policisti so uspešno preiskali več tovrstnih primerov in odkrili storilca, ki je bil udeležen v več primerih.

V zadnjih nekaj letih je policija beležila upad števila primerov premoženjskih kaznivih dejanj, letos pa se je število tovrstnih primerov povečalo, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Aleš Kegljevič z oddelka za premoženjsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi. Štajerski, gorenjski in novomeški policisti so pri preiskovanju različnih primerov ropov in vlomov ter preprodaje drog odkrili tudi »skupni imenovalec«, 32-letnika iz Trbovelj.

Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci, je moški med drugim osumljen, da je konec januarja skupaj s še neznanim sostorilcem oropal duhovnika v Laporjah pri Slovenski Bistrici. Po nasilnem ropu duhovnika, v katerem sta nepridiprava odnesla za približno tisoč evrov gotovine, so mariborski kriminalisti prišli na sled dvema osumljencema ter ugotovili, da sta podobna kazniva dejanja izvedla tudi na območju Policijske uprave (PU) Kranj. Med preverjanjem pa so ugotovili, da se 32-letnik iz Trbovelj pojavlja tudi v kriminalistični preiskavi, ki so jo vodili na PU Novo mesto.

Robert Munda iz sektorja kriminalistične policije PU Maribor je danes pojasnil, da so uskladili skupno akcijo in 32-letnika prejšnji teden privedli pred preiskovalnega sodnika, ta pa je proti njemu odredil pripor. Gorenjskim policistom je Trboveljčanu in istemu neznanemu sostorilcu uspelo pripisati tudi dva nasilna ropa v stanovanjskih hišah starejših oseb.

Gorenjski kriminalisti so preiskali rop banke v Cerkljah na Gorenjskem 13. marca letos. Primož Donoša s PU Kranj je pojasnil, da je storilec, po ugotovitvah policije gre za 29-letnega Ljubljančana, od uslužbenke banke izsilil 7700 evrov plena in pobegnil. Zdaj preverjajo morebitno povezavo osumljenca z drugimi kaznivimi dejanji.

Novomeški kriminalisti pa so v zaključni akciji večmesečne kriminalistične preiskave kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami prejšnji teden ovadili 15 osumljencev z območja Posavja, Zasavja in Ljubljane, starih od 27 do 47 let. Med njimi se je spet pojavil 32-letni Trboveljčan.

Osumljenci so prepovedane droge preprodajali na širšem območju Posavja, Zasavja in Ljubljane, kjer so po besedah Franceta Božičnika iz sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto »vzpostavili dobro organizirano mrežo odjemalcev oziroma uživalcev drog«. Trboveljčan je v tej mreži nastopal kot dobavitelj droge, pri 37-letniku iz Sevnice pa so odkrili prostore v hiši, posebej prirejene za gojenje konoplje, ter tudi 870 sadik konoplje.

Večino osumljencev so policisti v preteklosti že večkrat obravnavali za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, premoženjska kazniva dejanja ter kazniva dejanja z elementi nasilja. Nekateri med njimi so bili v preteklosti že tudi pravnomočno obsojeni, je danes pojasnil Božičnik.

Kot je poudaril Kegljevič, je bil motiv Trboveljčana za vsa njegova kazniva dejanja pridobivanje denarja za pokrivanje tekočih stroškov, torej ni iskal velikih zaslužkov, ampak se je zadovoljil z manjšimi zneski. Pri tem je Kegljevič poudaril, da so na splošno izkupički ropov prodajaln, bencinskih servisov ali trafik majhni, od 100 do 500 evrov. Policija tako sumi, da si storilci pogosto na ta način zagotavljajo minimalna sredstva za preživetje in nakup dnevnih odmerkov drog.

Policisti ljudem, ki bi se znašli kot žrtve ali priče ropa, svetujejo, naj se v takšni situaciji ne upirajo. Storilci tovrstnih kaznivih dejanj so namreč pogosto nasilni in praviloma oboroženi z orožjem ali nevarnimi predmeti. »V takšnem primeru si je dobro čim bolje zapomniti videz storilcev, vozil, ki so jih uporabljali, ter smer bega,« je poudaril Kegljevič.

Prihajajo prazniki, ste pripravljeni?

Opozoriti velja, da je v prazničnem času varovanje svojega premoženja še toliko pomembnejša, saj nepridipravi izkoristijo odsotnost lastnikov. »Storilci najpogosteje nasilno vstopajo v objekte z vlamljanjem skozi okna ali vrata, odnašajo pa zlasti denar, nakit in tehnično opremo,« je opomnil Kegljevič.

Ljudem, ki bi bili žrtve ropa ali vloma, je svetoval, naj pokličejo policijo in se ne dotikajo ničesar, saj bi s tem uničili sledi. »Ne hodimo po stanovanju, ne pregledujemo vozila, ne pregledujemo, kje so se storilci gibali, to je delo policije s ciljem, da zavarujejo čim več sledi. Sicer uničimo sledi in je storilca težje najti,« je poudaril.

Kot so navedli na Generalni policijski upravi, so od začetka letošnjega leta obravnavali 102 primera ropa. Raziskanost je 48-odstotna, kar je nekoliko nad povprečjem iz preteklih let. V letu 2016 je policistom uspelo preiskati 38,5 odstotka vseh ropov (226), leta 2015 pa 37,07 odstotka vseh ropov (232). Leta 2011 so policisti obravnavali 403 primere ropov in jih v tistem letu preiskali 41,94 odstotka.