Stike med zdravniki in farmacevtsko industrijo bo urejal zakon

Minister za zdravje Borut Miklavčič je ob robu današnjega obiska v Zasavjui napovedal spremembe zakonodaje na področju obiskovanja zdravnikov s strani predstavnikov farmacevtske industrije.

Objavljeno
07. oktober 2009 15.00
Polona Malovrh /An.B./STA
Polona Malovrh /An.B./STA
Zagorje- Minister za zdravje Borut Miklavčič je ob robu današnjega srečanja s predstavniki Zasavja v Zagorju ob Savi napovedal spremembe zakonodaje na področju obiskovanja zdravnikov s strani predstavnikov farmacevtske industrije. S tem se je odzval na afero domnevnega podkupovanja zdravnikov in funkcionarjev na Balkanu s strani družbe Novartis.

 

Kot je znano, je v torek komercialna televizija Pop TV poročala, da naj bi slovenska podružnica švicarskega farmacevtskega koncerna Novartis za promocijo novega zdravila podkupovala onkologe v Srbiji, funkcionarje ministrstva za zdravje v Albaniji ter svojce in prijatelje slovenskih zdravnikov.


Težave v Zasavju

 

Zaradi težav, ki so se v zadnjem času nakopičila na področjih primarne zasavske zdravstvene mreže in v bolnišnični dejavnosti, so Zasavci v sklopu sveta regije včeraj z velikimi pričakovanji gostili ministra za zdravje. Rezultat sestanka je naslednji: regijski bolnišnici, ki ohranja dosedanji status, je minister obljubil nove zmogljivosti v obliki negovalnega oddelka, težave s pomanjkanjem kadrov in s financiranjem specializacij zdravnikov v državi pa bo po njegovem rešila šele prva generacija medicincev z mariborske univerze.

 

Tudi po ministrovem obisku v Zasavju pa ostaja nerešen spor zaradi financiranja nujnih reševalnih prevozov med zdravstvenima domovoma Trbovlje in Hrastnik. Z njim se bodo soočili v soboto - na ministrstvu in vpričo ministra.

 

Ker omenjena zavoda sama ne znata iz zagate, so namreč Hrastničani za posredovanje že pred časom prosili mediatorja z Miklavčičevega ministrstva - a ga do danes menda zaradi prevelike zasedenosti, kot nam je uspelo neuradno izvedeti, niso dočakali. Spor med domovoma je nastal lani, ker je pravilnik o nujni medicinski pomoči, ki ga je podpisala še prejšnja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič, Hrastničanom v času dežurstev ukinil sredstva za nujne reševalne prevoze do bolnišnice in jih z njihovega zdravstvenega doma prenesel na trboveljskega - ki pa jih porablja nenamensko. Zaradi tega so Hrastničani tudi zahtevali arbitražo.

 

Glede Splošne bolnišnice Trbovlje (SBT) je minister za zdravje Borut Miklavčič Zasavcem zagotovil, da lahko računajo na negovalni oddelek, obenem pa zaradi nove otroške bolnišnice v Ljubljani tudi na zmanjšane zmogljivosti na pediatriji. Negovalni oddelek poleg ustanovitve zavoda za javno zdravje po besedah predsedujočega svetu regije Matjaža Švagana podpirajo vse tri zasavske občine. V prid novemu oddelku in zavodu govori nadpovprečna obolevnost zasavske populacije, za približno štiri odstotke večji strukturni delež starejših od 65 let v Zasavju v primerjavi s slovenskim povprečjem in vse večji prilivi pacientov iz domov za starejše v Hrastniku, Trbovljah, na Izlakah in v Radečah v bolnišnico.