Štiri dolga leta čakanja na stanovanja

Objekt na velenjski Gorici menda ni nasedel, Kontič uporabno dovoljenje napovedujejo do konca marca

Objavljeno
10. oktober 2014 21.24
Velenje objekt
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje – Stari in novi župan Bojan Kontič je med predvolilno kampanjo obljubil, da bodo neprofitna stanovanja v naselju Gorica po vseh zapletih in dolgih štirih letih gradnje vseljiva do pomladi. Eden izmed 132 upravičencev do neprofitnega stanovanja je tudi Ivan Zacirkovnik, ki je kot kandidat LDS na nedeljskih županskih volitvah prejel 201 glas.


Bojan Kontič pravi, da je investicijo podedoval po svojem županskem predhodniku Srečku Mehu in da je ni bilo več smiselno ustaviti. Soinvestitorji poslovnih prostorov, stanovanj in garaž so podjetje Igem iz skupine podjetij Tomaža Ročnika na eni ter Mestna občina Velenje in Stanovanjski sklad RS na drugi strani. Ročniku so po začetku gradnje leta 2010 zaradi poslovnih težav banke začele ustavljati kreditne linije in jih nazadnje za Igem ustavile, kupci poslovnih prostorov so od njih dvignili roke, gradnja PSO Gorica se je vse bolj ustavljala.

Leta 2012 je mestna občina posredovala, da je Ročnik dela oddal HTZ Velenje, hčerinski družbi premogovnika. Novembra 2013 je v napol zgrajeni objekt vdrla voda, novogradnja pa se je začela posedati. Da bi zaščitila okoliške bloke in stabilizirala gradbeno jamo, je občina podjetju Geokop naročila vgradnjo 14 geotehničnih sider. Konec leta 2013 so na občini še vedno optimistično napovedovali, da bodo stanovanja vseljiva na pomlad 2014. To se ni zgodilo.

Danes o razmerah na gradbišču poslovno-stanovanjskega objekta na Gorici (PSO Gorica) na občini pravijo: »Zdaj se dela ne izvajajo.« Kako je potem mogoče pričakovati, da bo 132 stanovanj, za katera Kontič napoveduje, da bodo z njimi rešene vse sedanje potrebe po neprofitnih stanovanjih v občini, vseljivih prihodnjo pomlad?

Del še za dva meseca

»Stanovanja, ki jih kupujeta Mestna občina Velenje in Stanovanjski sklad RS, so končana. Manjka še nekaj končnih del na pokritih garažah,« pravijo na občini. Za dokončanje del je po njihovih navedbah potrebnih še 60 dni in 30 dni za pridobitev uporabnega dovoljenje. Kot pravijo, si prizadevajo, da bi se dela čim prej spet začela in končala tako, da bi bilo uporabno dovoljenje pravnomočno do 31. marca.

Celotna investicija je danes brez davka vredna 24 milijonov evrov. Poleg 132 stanovanj bo mesto odkupilo tudi 198 podzemnih parkirnih mest, ki pa jih ne bo plačalo, če bo zanje našlo kupca ali pa jih bo v soglasju s stanovanjskim skladom prevzelo v finančni najem.

Delež občine pri gradnji znaša 11,2 milijona evrov, drugo je Igemovo. Igem financira gradnjo 15 stanovanj za trg, trgovski center z 62 zunanjimi parkirnimi mesti, poslovne prostore za prodajo in 460 pokritih parkirnih mest.

Mestna občina je na razpisu republiškega stanovanjskega sklada za investicijo v 65 stanovanj in 98 pokritih parkirnih mest dobila 5,4 milijona evrov ter še 2,3 milijona evrov posojila. Vsa stanovanja bodo neprofitna in jih bodo dodelili upravičencem s prednostne liste iz junija 2012. Velenje in stanovanjski sklad sta Igemu doslej izvedena dela že plačala, drugo bodo plačali novemu izvajalcu del HTZ Velenje.