Štirinajst odtenkov ognjenih v dvanajstih (ne)varnih položajih

V prostovoljnem gasilskem društvu Trbovlje-mesto spet odvrgli uniforme.

Objavljeno
09. december 2015 17.48
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trboveljski ognjeni fantje, znani tudi kot neustrašni gasilci prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje-mesto, znova navdušujejo. V humanitarne namene so se tudi letos odločili odvreči nekaj kosov uniforme, pri čemer jih je ujelo radovedno fotografsko oko Roberta Ahlina. Letos prihajajo že tretje leto po vrsti, točno kot december: upodobljeni na stenskem koledarju v petsto izvodih.

V dobrem tednu, odkar so prispeli iz tiskarne, so se koledarji sicer že malce ohladili. Vendar ognjeni računajo na to, da prava, predpraznična vročica šele prihaja in da bo štirinajst ognjenih v dvanajstih (ne)varnih položajih končalo - obešenih v čim več domovih.

Za 15 evrov je koledarje mogoče kupiti na sedežu društva na Savinjski cesti 35 v Trbovljah ali jih naročiti po spletu http://www.ognjeni.si oziroma po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Tu jih "iščejo" predvsem mlajše generacije. Starejšim pa so se ognjeni odločili približati sami: v soboto bodo "dežurali" tudi na trboveljski tržnici - v živo. Zlasti starejše dame, pravijo ognjeni, ne skrivajo zadovoljstva nad upodobljenimi "rekviziti" prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje mesto. Veliko pa jih je, ki si koledarja ne morejo privoščiti, a so vselej pripravljeni seči v žep zgolj za to, da donirajo ...

Fotografiranje je potekalo jeseni v okolici gasilskega doma, na novem ribniku v Trbovljah in v športnem parku v Hrastniku. Poziralo je več kot štirinajst gasilcev, dve dekleti - "žrtvi" Nataša in Erika, ki sta se hrabro pustili rešiti še bolj hrabrim gasilcem - in en - pes.

Letos so ognjeni projekt nadgradili z dobro premišljeno marketinško potezo: v gospodinjstva so poslali letak, svojevrstno past, kjer je na ogled le del podob iz življenja trboveljskih gasilcev. Vseh dvanajst, za vsak mesec ena, bo v 2016 krasilo stene tistih domov, katerih gospodinje se bodo odločile za nakup koledarja.

Smela zamisel, ki je med trboveljskimi ognjenimi tlela več let, je v resen projekt prerastla v letu 2013. V dveh letih so samo v humanitarne namene uspeli zbrati in podariti 4000 evrov. Z delom kupnine so nabavili zaščitno opremo. Tokrat bodo do terapije z izvornimi celicami pomagali trboveljski rojakinji Tamari Mrkun, ki je pri šestnajstih obolela za redko Friedreichovo ataksijo. Vajo, pravi mister Maj 2016, alias gasilec Sandi Lepoša, bodo ponavljali, dokler se jih "zainteresirana javnost" ne naveliča ...