Štiristo otrok v en glas na odru sredi mesta

Na 32. Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju bodo danes tekmovali, jutri bo vrhunec s koncertom združenega zbora.

Objavljeno
12. maj 2017 07.54
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Pesem iz več kot 400 mladih grl se bo jutri opoldne razlegala po Krekovem trgu v Celju na zaključnem koncertu 32. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala. Današnji dan bo za mnoge nastopajoče bolj stresen. Dopoldne bodo izpeljali tekmovalni del festivala, ki je za zbore dobra referenca.

Mednarodni mladinski pevski festival v Celju je priporočena prireditev največjega mednarodnega združenja za zborovsko petje Europa Cantat. V žiriji so vedno zveneča, mednarodno uveljavljena zborovska imena, ki za zbore pripravijo tudi skupno petje in za vsakega spišejo pisno oceno. Umetniški vodja festivala Nenad Firšt pravi, da je referenca vrhunskega strokovnjaka umetniku pomembnejša kakor mnenje kakšnega kritika. Kriteriji na festivalu v Celju so visoki, zato je dobra uvrstitev dobra mednarodna referenca.

Festival v Celju je bienalen, na letošnjem bo v tekmovalnem delu nastopilo osem zborov iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Slovaške in Rusije. Glasbena komisija je izbrala enajst zborov, vendar se je pri Ukrajincih zapletlo z vizumi, v dveh zborih so imeli težave s financami, saj je za mnoge do Celja pot zelo dolga. Zbori, ki se bodo predstavili, veliko obetajo, je dejal Firšt: »Pričakujem dobre nastope, ne le tekmovalne, saj jih imajo še zvečer in tudi v središču mesta, poleg tega imajo izbrani otroški in mladinski zbori dobre reference.«

Mesto poje

V okviru pevskega festivala je v Celju pesem zadonela že v sredo na Pesemci – Območni reviji otroških in mladinskih pevskih zborov za občine Celje, Dobrna, Štore in Vojnik. Središče mesta ob določenih urah zavzamejo pevci, ki se predstavljajo v tako imenovanih minutkah za pesem. Prvouvrščeni zbori na današnjem dopoldanskem tekmovanju se bodo predstavili še na večernem koncertu, jutri opoldne pa bo na Krekovem trgu tradicionalni koncert združenih zborov. Nastopili bodo tuji in slovenski zbori, tudi tisti, ki sicer ne bodo tekmovali. Skupaj na odru pričakujejo 400 otrok in mladih.

Prav s takšnim združenim koncertom se je mladinski pevski festival pravzaprav rodil, čeprav je bilo leta 1946 precej več mladih na odru. Jurče Vreže je dirigiral kar 3000 mladim, ki so zapeli pred Prothasijevim dvorcem. Leta 1960 so poleg slovenskih zborov prvič nastopili tudi zbori iz nekdanjih jugoslovanskih republik, tri leta kasneje pa še iz tujine. Festival je postal bienalen. Samo vojna leta 1991 ga je utišala, na nadomestnem festivalu leta 1992 pa ni bilo nobenega zbora iz Bosne in Hercegovine.