Štirje "novi odpadniki" LDS v SD

Štirje nekdanji poslanci LDS - Anton Rop, Darja Lavtižar Bebler, Marko Pavliha in Milan M. Cvikl so slovesno prestopili k poslanski skupini Socialnih demokratov.

Objavljeno
21. marec 2007 18.11
Ljubljana – Štirje nekdanji poslanci LDS - Anton Rop, Darja Lavtižar Bebler, Marko Pavliha in Milan M. Cvikl – so danes v ljubljanskem Grand hotelu Union na sprejemu pri predsedniku SD Borutu Pahorju, potrdili svoj uraden prestop k poslanski skupini Socialnih demokratov.

Z vstopom omenjenih štirih poslancev poslanski skupini Socialnih demokratov bo ta s 14 poslanci postala najmočnejša opozicijska poslanska skupina. LDS pa bo po moči v parlamentu še šibkejša, s 13 poslanci na tretjem mestu.

Pahor: Omenjena četverica zaenkrat ni vstopila v stranko

Pahor je ob sprejemu poudaril, da SD računa na velik uspeh na naslednjih volitvah v državni zbor. Omenjena četverica pa zeankrat ni vstopila v stranko.

Spoj liberalizma in socialdemokracije

"To, da se nam pridružujejo kolegi in kolegica, ki imajo morda nekoliko liberalnejše poglede na celo vrsto gospodarskih, socialnih in drugih vprašanj, je zame samo velik privilegij," je dejal Pahor. Če bi videli predvsem razlike med nami, se tega političnega projekta po Pahorjevih besedah v SD sploh ne bi lotili. Zato se razlik veselijo, saj imajo po njegovih zagotovilih dovolj energije, da gredo čez razlike in ustvarijo "novo politično sinergijo" na Slovenskem. Zato je danes pomemben dan, je prepričan prvak največje opozicijske stranke SD.

Ob tem je Pahor poudaril, da štirje nekdanji poslanci prihajajo v poslansko skupino SD, ne pa tudi v stranko. Novopečeni člani poslanske skupine SD so sicer po njegovih besedah pripravljeni sodelovati pri oblikovanju alternativnega vladnega programa stranke.

Rop: S Pahorjem sva bila večino časa zaveznika

Nekdanji vodja poslanske skupine LDS Anton Rop je poudaril, da sta bila do sedaj s Pahorjem večino časa zaveznika, "vedno sva našla veliko stičnih točk in pogledov, in vedno sem se veselil najinega skupnega sodelovanja." V poslansko skupino SD po Ropovih besedah vsi štirje poslanci stopajo z veseljem in optimizmom ter z vero, da lahko v poslanski skupini SD delajo dobre stvari za Slovenijo.

Obeti za stranko nove modernizacije

"Jasno je, da v vseh stvareh naši pogledi niso identični, vendar pa so v vseh bistvenih pogledih, ki se tičejo prihodnosti Slovenije, naši pogledi podobni in skupni," je še poudaril Rop. Nekdanji poslanec LDS in nekdanji vodja poslanske skupine te stranke v DZ je še prepričan, da velja v Sloveniji graditi moderno evropsko socialno družbo in verjame, da bodo z novimi kolegi našli veliko načinov, kako takšno družbo tudi zgraditi
.
Marko Pavliha je dejal, da vstopa v poslansko skupino SD, ki jo je vedno spoštoval, z velikim veseljem.

Beblerjeva na prihajajočih predsedniških volitvah ne namerava kandidirati


Darja Lavtižar Bebler je poudarila, da zanjo ni bilo nobene dileme in "mi je bilo ves čas jasno, da želim sodelovati v poslanski skupini SD". Ob tem je še povedala, da nove kolege vidi kot zelo sposobno, prodorno in delovno poslansko skupino, svoj doprinos pa vidi predvsem na področju prava in človekovih pravic. Je pa Lavtižar Beblerjeva dejala, da na prihajajočih predsedniških volitvah ne namerava kandidirati.

Cvikl: Janez Janša bo premagan na državnozborskih volitvah 2008

"Obstaja velika verjetnost, da bo Janez Janša leta 2008 premagan na državnozborskih volitvah," je poudaril Milan M. Cvikl, a hkrati dejal, da sta za to potrebna dva pogoja. Potrebna je močna ekipa in jasen program, ki bo vzpostavil pravično družbo. "V poslansko skupino SD se pridružujem zato, ker je želja SD premagati in spremeniti sedanjo politiko, ki Slovenijo pelje na zelo nizko raven spoštovanja vrste pravic," je še dejal Cvikl.
Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je dejal, da so prihoda novih poslanskih kolegov veseli. V stranki so prepričani, da ne gre samo za povečanje števila poslanske skupine, temveč tudi za novo kvaliteto.

Janša zadovoljen, da se nekateri "agresivni in destruktivni" kritiki priključujejo SD

Premier Janez Janša je v okviru vladnega obiska v obalno-kraški regiji na novinarski konferenci v Štanjelu takole komentiral tudi izide javnomnenjskih raziskav, ki so pokazale, da je SD prehitela SDS.

"Volitve pokažejo, katera je največja stranka. Dogajanje po volitvah pa pokaže, katera je največja koalicijska in katera opozicijska stranka."

O aktualnem političnem dogajanju je Janša menil, da je tudi po prestopih štirih poslancev iz vrst LDS v SD razmerje med koalicijo in opozicijo ostalo nespremenjeno. Poslanska skupina SDS je še vedno največja v parlamentu.

Janša je hkrati dejal, da je zadovoljen, da se nekateri "agresivni in destruktivni" kritiki Partnerstva za razvoj priključujejo SD, a je hkrati opozoril, da bo sodelovanje, če bo njihova drža "destruktivna" kot doslej, oteženo. "Upam, da bodo sprejeli pravila igre nove poslanske skupine," je dejal.

Janša je vesel "v veliki meri pozitivnega odgovora" skupine nepovezanih poslancev, s katerimi bodo na delovnem srečanju prihodnji teden preverili, "ali obstaja dejanska pripravljenost za sodelovanje" v partnerstvu. "Žal mi je, da so v LDS povabilo ponovno zavrnili," je dodal.

V zvezi Z morebitno t. i. veliko koalicijo med SDS in SD po prihodnjih volitvah je Janša dejal, da bodo volivke in volivci odločili, katere stranke se bodo dogovarjale o vladi po naslednjih volitvah. "Ničesar ne rad prejudiciral v tej smeri," je pojasnil.

NSi: Prestop poslancev LDS k SD prevara volivcev

Prestop štirih poslancev LDS k SD je po mnenju poslanske skupine NSi "eklatantna prevara množice volivcev LDS". Kot so v NSi zapisali v izjavi za javnost, so ti še pred dobrima dvema letoma zaupali in verovali svojim kandidatom ter programu in obljubam LDS. V NSi se ob tem sprašujejo, ali bo v javnosti bolj odmeval "današnji spektakel" ali "prevara volivcev". Po njihovem LDS z izstopi poslancev, plačuje svoj moralni dolg, ki je nastal, ko je leta 1996, tudi s prestopom, prevzela vladavino.

Obetajo se izstopi še nekaterih članov LDS

Poleg tega pa se napovedujejo še nekateri izstopi iz LDS: v skupino nepovezanih poslancev naj bi prestopil Ljubo Germič, medtem ko naj bi Slavko Gaber, Mitja Slavinec in Vili Trofenik v prihodnje opravljali funkcije samostojnih poslancev. Preden je LDS zapustila skupina šestih poslancev, ki so kasneje ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, je imela liberalna demokracija 23 poslancev. Stranko so januarja zapustili nekateri izmed najvidnejših članov, Matej Lahovnik, Milan M. Cvikl in Slavko Gaber. V februarju pa so iz stranke izstopili še poslanci Pavel Gantar, Davorin Terčon, Majda Širca, Cveta Zalokar Oražem in Alojz Posedel.