Uprizoritev bitke pri Labi

Na XI. Festivalu vojaške zgodovine v Pivki so obudili spomin na enega zadnjih velikih spopadov v drugi svetovni vojni.

Objavljeno
17. september 2017 22.51
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

V Parku vojaške zgodovine je danes brnelo, grmelo, pokalo in se kadilo na veselje številnih malih in velikih obiskovalcev IX. Festivala vojaške zgodovine v Pivki.  Nekateri, sicer redki, pa so se pred pokanjem in eksplozijami umaknili v muzejska poslopja, zgradbe nekdanje vojšnice, kjer je potekal bogat spremljevalni program.  

Nemški vojaki so se najprej branili pred artilerijskim ognjem ameriških sil. Zadeta je bila železniška postaja Torgau. Z druge strani so nato začeli pritiskati sovjetski vojaki, nazadnje pa so klecnili pred obema. Poveljnika obeh vojska sta se srečala na mostu in si segla v roke, misleč, da je vojne in gorja na evropskih tleh za vedno konec.


Foto: Simon Avsec

Takšen je bil scenarij današnje »bitke« na Labi, po meri festivala uprizorjene preslikave zaključnega dogajanja 25. aprila 1945, enega zadnjih velikih spopadov v drugi svetovni vojni. Pri mestu Torgau na Labi, ki izvira na severu Češke, teče čez Nemčijo, izliva pa se v Severno morje severozahodno od Hamburga, so se tistega dne srečale sovjetske in ameriške sile, 58. strelska divizija 5. gardne sovjetske armade ter ameriška 69. pehotna divizija prve armade.

»Ni šlo za zadnji spopad v drugi svetovni vojni, šlo pa je za jasno napoved, da bo vojne v kratkem, v nekaj dneh konec in da bosta svetu vladala le še mir in pravičnost. S srečanjem Američanov in Rusov na Labi je bila namreč nacistična Nemčija prerezana na pol,« je ob koncu današnjega pivškega spopada in letošnjega festivala sklenil komentator.


Foto: Simon Avsec

Dopoldanski del prireditve, prihod helikopterjev iz vojaške baze v italijanskem Avianu, je bržkone preprečil dež, za popoldanski spopad armad dveh super sil pa so se oblaki razklenili in tako prizanesli nastopajočim, članom ponazoritvenih skupin različnih društev iz Slovenijje in Hrvaške, pa tudi zelo številnim obiskovalcem.

Letošnji festival sta zazanamovali tudi slavnostna predaja obnovljene železniške kompozije iz druge svetovne vojne, nemške lokomotive in dveh vagonov, ki so jih parku donirale Slovenske železnice, obnovili in v park preselili pa so jih domači in tuji donatorji. Dan kasneje, v petek, pa so vrata odprli muzejski depoji Narodnega muzeja Slovenije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Tehniškega muzeja Slovenije v nekdanjem nastanitvenem objektu najprej italijanske in nato jugoslovanske vojašnice.


Foto: Valter Leban

Za zdaj so muzeji s svojimi predmeti napolnili pritličje, v naslednjih mesecih bodo polnili prvo in drugo nadstropje. Kar so muzeji do zdaj skladiščili v svojih kleteh, bo v Pivki na ogled obiskovalcem parka. Na primer prvi računalnik, ki je obdeloval podatke na Inštitutu Jožef Štefan, pa seveda številne druge naprave in predmeti iz novejše zgodovine.