Sto evrov globe za parkiranje v gozdu v TNP

Bohinjska Bistrica – Ob Bohinjskem jezeru tudi konec tega tedna pričakujejo velik naval dnevnih obiskovalcev in nove težave s parkiranjem.

Objavljeno
08. avgust 2013 10.17
Parkiranje Bohinj
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bohinjska Bistrica – Ob Bohinjskem jezeru tudi konec tega tedna pričakujejo velik naval dnevnih obiskovalcev. Po izkušnji iz konca prejšnjega tedna, ko je bilo število obiskovalcev rekordno in je Bohinj doživel pravi prometni infarkt, bodo red na področju mirujočega prometa poskusili zagotoviti z več ljudmi.

Po besedah direktorja Turizma Bohinj Klemna Langusa se je konec prejšnjega tedna v Bohinju več kot 4500 stacionarnim gostom pridružilo še približno deset tisoč osvežitve željnih dnevnih obiskovalcev. Avtomobilska pločevina je skorajda spremenila podobo Bohinja, ki ga oglašujejo kot neokrnjeno naravo in zaradi česar tja tudi prihajajo turisti.

Polna so bila tako parkirišča ob jezeru, kjer parkirnina stane poldrugi evro na uro, kot tudi travniki v Ribčevem Lazu (dnevna parkirnina tri evre), od koder je organiziran prevoz do jezera. Manj zanimanja je za zdaj za parkiranje v Bohinjski Bistrici in prevoz do jezera, ugotavlja Langus. Pravi, da bi lahko zagotovili še kakšno dodatno parkirišče na katerem od travnikov pri smučišču Senožeta in prevoz do jezera, če bi pričakovali takšen naval. Pričakuje, da bodo v prihodnje obiskovalci upoštevali priporočila in za celodnevni izlet v Bohinj uporabili avtobus ali vlak. Za potnike, ki se v Bohinj pripeljejo z vlakom, je organiziran avtobusni prevoz od železniške postaje do jezera in Ukanca. Po Langusovih besedah bodo prometno politiko občine še nadgrajevali.

Neodgovorni vozniki

Bohinjski župan Franc Kramar se kot vsako leto sredi poletja tudi letos jezi zaradi neodgovornih voznikov, ki poskušajo avtomobile na vso silo parkirati čim bližje jezera in se na opozorila o prometnih omejitvah, zastojih na cestah in pobudah za prihod v Bohinj z javnimi prevoznimi sredstvi požvižgajo. Poleg tega nekateri posamezniki delajo škodo na parkirni infrastrukturi; v torek so morali ponovno popraviti nekaj parkirnih avtomatov, v katere je neznanec stisnil poliuretansko peno (purpen) in zaradi česar nekateri avtomati nekaj dni niso delovali.

Na pomoč še gasilci

Dvema redarjema medobčinskega redarstva, ki sta glede na tisoče obiskovalcev skorajda povsem nemočna, so se v Bohinju že konec prejšnjega tedna pridružili tudi nadzorniki TNP, za konec tega tedna pa župan pri usmerjanju prometa napoveduje še pomoč lokalnih gasilcev. Kot je povedal direktor TNP Martin Šolar, imajo nadzorniki TNP tudi pristojnost izreči kazen za nepravilno parkiranje avtomobilov v gozdovih. Prejšnji vikend so porabili prav vse pripravljene obrazce, je dejal Šolar in skupaj izrekli več kot 50 glob. Vsakega od lastnikov vozil bo takšno parkiranje stalo sto evrov, kolikor je predpisana globa. Te gredo v nasprotju z globami, ki jih izrečejo občinski redarji, v državni proračun, je povedal Šolar. Pravi, da se številni vozniki v Ukanc mimo redarjev zapeljejo z izgovori o tetah in stricih, ki da bivajo v vikendih ob jezeru, na koncu pa marsikateri avtomobil najdejo parkiran v gozdu.

Večini zaleže opozorilo

Voznike je treba disciplinirati, opozarja Šolar, večini pa zaleže že opozorilo nadzornika TNP ali druge ustrezno označene pooblaščene osebe. V nasprotnem primeru so lahko zelo prepričljive in učinkovite visoke kazni. Zamisli, da bi ob konicah zvišali ceno parkiranja in še zaostrili kaznovalno politiko, župan Kramar komentira, da že brez tega posluša pripombe o visokih cenah parkiranja in kaznih.

Nezadovoljni so tudi nekateri obiskovalci Bohinja, ker jih redarji ali pa nadzorniki TNP oglobijo za nepravilno parkiranje, nekateri celo, ker so parkirali na cesti na zasebnem zemljišču. A kot pravi vodja medobčinskega redarstva Bled in Bohinj Primož Lah, je cesta po zakonodaji, ne glede na to, kdo je lastnik, javna površina, na kateri redarji lahko ukrepajo.