Sto koles za izposojo

Kolesarske steze v treh letih, mestna kolesa bo Šrot kupil do lokalnih volitev

Objavljeno
28. februar 2018 22.10
Kolesa Celje
Brane Piano
Brane Piano
Celje – »Za sistem izposoje bomo kupili 100 koles, 66 klasičnih in 34 električnih, ter postavili 17 postaj za njihovo izposojo,« pravijo na Mestni občini Celje (MOC), kjer napovedujejo, da bodo načrt uresničili do konca oktobra.

Do lokalnih volitev bo tako župan Cerlja Bojan Šrot torej končno storila konkreten korak k spodbujanju uporabe koles in avtobusnih prevozov. Poleg 1,47 milijona evrov kohezijskih sredstev, ki ji bodo v treh letih na voljo za ureditev 29,7 kilometra novih kolesarskih stez, za table z načrti kolesarskih poti in turističnih točk, stojala za popravilo koles ter števce za štetje kolesarjev, bo občina dobila še 745.000 evrov nepovratnih sredstev ministrstva za infrastrukturo za investicije v kolesarski in javni potniški promet. Občina bo morala sama zagotoviti še 652.000 evrov, tako da bo imela za letošnje naložbe na voljo 1,4 milijona evrov. »Dela bomo začeli izvajati poleti in jih predvidoma končali oktobra,« pravijo v kabinetu župana.

Čeprav mestnega potniškega prometa Celje še vedno nima, saj so zdajšnje avtobusne proge del primestnih in medkrajevnih, nameravajo letos urediti za potnike bolj prijazno infrastrukturo. Zgradili bodo avtobusno postajališče v Levstikovi ulici, uredili postajališči na obeh straneh Čopove ulice ter na 17 postajališčih postavili nadstreške in drugo urbano opremo skupaj z 42 prikazovalniki za obveščanje potnikov o prihodih avtobusov.

Medtem zadnji odsek severne vezne ceste med Novo vasjo oziroma Dečkovim naseljem ter Ostrožnim, ki bi omogočil vzpostavitev prvih krožnih prog načrtovanega mestnega javnega avtobusnega prometa, še čaka na boljše čase. Letos bo občina oziroma izvajalec del VOC Celje tam le nadaljevala gradnjo nasipov za bodočo vezno cesto.