Štorski turistični up gostincu brez izkušenj

Občinski svetniki so za najemnika Doma na Svetini izbrali podjetje brez kapitala, ki izkušenj z gostinstvom nima.

Objavljeno
22. julij 2014 23.06
Almin dom na Svetini, 10. junija 2014
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Štore – Za novega najemnika Alminega doma na Svetini so občinski svetniki med dvema »družinskima« ponudbama izbrali podjetje IG – DAR študenta Iztoka Grobelnika. IG – DAR je letos v istem dnevu skupaj s še 19 drugimi ustanovilo podjetje Saturn 3000 in z gostinstvom nima nobenih izkušenj. Poleg tega občina, ki je za nakup doma sklenila nezakonite najemne pogodbe po oderuških obrestnih merah in se zadolžila čez dovoljeno mejo, dom že prodaja.

Prav veliko izbire pri najemnikih štorski občinski svet ni imel, saj so prejeli le dve ponudbi: ponudbo podjetja Linid, prevoz bolnikov Lidije Grobelnik, in ponudbo IG – DAR, podjetja njenega sina Iztoka Grobelnika. Prva je bila očitno prenizka, saj je predlagala najemnino tisoč evrov, občina pa je zahtevala najmanj 1280 evrov na mesec, na kolikor je primerno najemnino ocenil strokovnjak. Podjetje Iztoka Grobelnika je ponudilo dvajset evrov več.

Odprt le konec tedna

Grobelnik je za zdaj bolj redkobeseden glede načrtov za prihodnost doma. Povedal je le, da bodo dom imeli sprva odprt le ob koncih tedna in da si največ obetajo od zaključenih skupin. »Razmišljamo, kako bomo uredili zgornje prostore, kjer so sobe. Vse je stvar dogovarjanj,« je pojasnil Grobelnik. Prostoren dom ima približno 100 ležišč, restavracijo in spodnji, planinski del oziroma pivnico. Kdaj natančno ga namerava odpreti, še ne ve: »Odprli bomo, ko bo objekt primeren za to.«

Čeprav se je občina za nakup doma zelo »potrudila« in pri tem po mnenju ministrstva za finance kršila zakonodajo o zadolževanju občin, zdaj pa dobila tudi najemnika, je dom ves čas na prodaj, je že junija povedal župan Miran Jurkošek: »Občini je v primarnem interesu oživitev lokacije, nikakor pa ne lastništvo turističnega objekta. Zato bo, s soglasjem občinskega sveta in ob primernih pogojih, ponudniku objekt kadarkoli na voljo za odkup.« Do takrat bo občina pobirala najemnino.

Podjetje brez kapitala

Vprašanje je, ali bo novemu najemniku, ki v začetku načrtuje poslovanje le ob koncu tedna, uspelo vsak mesec plačati 1300 evrov najemnine in vse stroške. Grobelnik nima izkušenj na gostinskem področju, niti začetnega kapitala za ustanovitev podjetja očitno ni imel. Zdaj njegov IG – DAR je 18. marca letos ustanovilo podjetje Saturn 3000, ki je istega dne ustanovilo še 19 drugih podjetij, do danes pa že 94. Grobelnik je v podjetje vstopil in postal edini lastnik 14. aprila.

Saturn 3000 na svoji spletni strani oglašuje, da lahko podjetje pri njih ustanovite za vsega 290 evrov in 171 evrov notarskih stroškov. S takšnim poslom, ki pravno ni sporen, se v Sloveniji ukvarja že kar nekaj podjetij. Ustanovni kapital, ki ga prispevajo, takoj po ustanovitvi podjetja dvignejo kot posojilo. Kdor podjetje kupi, prevzame tudi dolg. Podjetje svojo pot torej že začne z dolgom.

Nič drugače ni bilo pri novem najemniku na Svetini. Z občine so sporočili, da bo pogodba vsekakor vključevala klavzulo, da bo občina lahko najemno pogodbo v primeru neplačila najemnine ali stroškov odpovedala takoj, brez odpovednega roka. Predvideli so tudi plačilo varščine.

Stroški občine

Naj spomnimo, da so v občini pred spornim nakupom planinskega doma zatrjevali, da je dom, čeprav je bil zaprt pet let in čeprav so vanj večkrat vlomili, v precej dobrem stanju in da bi ga lahko odprli že 1. maja. Na praznik dela obiskovalci res niso ostali lačni in žejni, pogostili so jih člani Športnega društva Kovinar Štore, med katerimi je kot predsednik Nogometnega kluba Kovinar Štore tudi župan Jurkošek.

Očitno pa so nato tudi v občini ugotovili, da bo treba v dom, ki je v stečaju podjetja Hudournik stal samo 367.000 evrov, pred odprtjem še nekaj vložiti. Zdaj čistijo okolico in popravljajo balkonske ograje, popraviti nameravajo še poškodbe na fasadi in strehi ter opraviti servis gospodinjskih aparatov. Na vprašanje Dela, koliko bodo vsa ta dela stala, nam z občine niso odgovorili.

Evro na evro

Čeprav stroški nujnih popravil najbrž ne bodo prav veliki, saj jih opravljajo za to usposobljeni delavci občinskega režijskega obrata, je finančno stanje občine slabo. Že več let pred nakupom doma je bila občina zaradi jamstev, ki jih je v preteklih letih v nasprotju z zakonom dala prav podjetju Hudournik, prezadolžena. Z novimi posojili, ki jih je najela za nakup Alminega doma, ki so ga svetniki preimenovali v Dom na Svetini, je prezadolžena za skoraj 400.000 evrov.