Strabag bo gradil center za odpadke Rcero

Rok izvedbe je 205 tednov. Je pa še negotovo, ali bodo lahko črpali 77,5 milijona evropskih sredstev.

Objavljeno
30. avgust 2012 21.38
jsu_deponija barje
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Projekt Regijskega centra za ravnanje z odpadki (Rcero) na Barju se bo, kot kaže, začel izvajati. Po zapletu na državni revizijski komisiji je ljubljanska občina za gradnjo spet izbrala Strabag.

Odločitev je že pravnomočna, pogodba pa bo podpisana septembra. Iz Snage, ki za MOL vodi postopek izbire gradbinca, so sporočili, da so kot najugodnejšo izbrali ponudbo Strabaga AG, ki je ponudil investicijsko vrednost v višini 112.220.000 evrov in stroške obratovanja v višini 65,36 evra na tono. Rok izvedbe je 205 tednov. Odločitev je postala pravnomočna prejšnji teden, kar pomeni, da se preostala ponudnika, Riko in Gorenje, nanjo tokrat nista pritožila.

Rekordno dolgo trajajoč razpis

S tem se je končalo javno naročilo, ki ga je MOL objavila že julija 2009 in je tako trajalo več kot tri leta. Postopek je bil izpeljan v treh fazah, odločitve naročnika pa so se kar trikrat znašle na državni revizijski komisiji (DRK), ki jih je razveljavila. V prvih dveh primerih je občina neupravičeno v naslednji krog pogajanj uvrstila SCT in Gradis skupino G, čeprav nista izpolnjevala pogojev. V zadnjem, aprila letos, pa je za izvajalca izbrala Strabag, a je po tem, ko se je že seznanila z vrednostjo vseh treh ponudb, ponudnike obvestila, da je povečala obseg zagotovljenih sredstev (s 102,9 milijona na 112,2 milijona oziroma cent več, kot je bila najcenejša, Strabagova ponudba). DRK je ravnanje MOL označil za netransparentno in za kršitev enakopravne obravnave ponudnikov.

Iz Snage so sporočili, da so tokrat izvedli dodaten krog pogajanj, vsem ponudnikom vročili vabilo za predajo ponudb, v katerem so navedli nov zagotovljeni znesek v višini 112.220.000,01 evra, in »tako odpravili nepravilnost, ki jo je naročniku očital DRK«. Strabag in Gorenje sta oddala popolni ponudbi, pravijo v Snagi, Riko pa ne, saj je bila predraga. Ponudbi so spet ocenili in kot najugodnejšo izbrali Strabagovo.

Na občini podpis pogodbe napovedujejo za začetek septembra. »Sledile bodo uvedba v posel ter priprava projektne dokumentacije in gradnja nadomestnih objektov. Gradnja glavnih objektov se bo začela približno leto po podpisu pogodbe. Začetek poskusnega obratovanja je predviden za maj 2015, začetek rednega obratovanja pa za september 2016.«

Evropska sredstva še ogrožena

Še vedno pa je negotovo, ali bodo lahko črpali celoten znesek 77,5 milijona odobrenih evropskih sredstev. Ta namreč veljajo za obdobje do konca 2015, če projekt do takrat ne bo končan, obstaja možnost finančne korekcije. Na občini verjamejo, »da bo projekt mogoče končati pravočasno«. A pogodbeni rok 205 tednov tega ne zagotavlja. Če bi bila pogodba podpisana že prihodnji teden, bi se rok iztekel šele v 29. tednu leta 2016. V Strabagu pa komentarjev do podpisa pogodbe ne dajejo.