Strabag z novo revizijo, Planica izgublja čas

Izbor graditelja tekaškega stadiona se pred koncem gradbene sezone odmika.

Objavljeno
12. september 2014 20.14
bsa*Planica
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Planica – Začetek gradnje osrednjega tekaškega stadiona v sklopu nordijskega centra (NC) v Planici se znova odmika. Podjetje Strabag se je namreč pritožilo na državno revizijsko komisijo, ker je zavod Planica njihov zahtevek za revizijo zavrnil kot neutemeljen. Zaradi tega bodo v Planici pred skorajšnjim koncem gradbene sezone izgubili še nekaj več časa, kljub temu pa upajo, da bo NC končan do oktobra 2015.

Državna revizijska komisija (DKOM) bi morala o reviziji izbora odločiti v 14 delovnih dneh (kar pomeni skoraj tri tedne), vendar je ta rok po Strabagovi pritožbi spet začel teči od začetka, pravi Jelko Gros, direktor zavoda za šport Planica. Skrajni rok za odločitev DKOM se je pomaknil proti koncu septembra. Ker se jim v Planici mudi, so komisijo prosili za hitro ukrepanje, saj je Strabag že po prvotnem izboru graditelja tekaškega stadiona zahteval revizijo, tako da na komisiji dobro poznajo tematiko, je dejal Gros.

Gros eno, Strabag drugo

Strabag je z zahtevo za revizijo že poleti dosegel, da so morali prvotni izbor ponoviti. Namesto podjetja Gorenje projekt, ki je imelo po ugotovitvah DKOM nepopolno vlogo, so v drugem izboru za gradnjo okrog deset milijonov evrov vrednega tekaškega stadiona izbrali Kolektor Koling. Strabag je zahteval revizijo, čeprav se je na razpis prijavil s pomanjkljivo dokumentacijo, trdi Gros, ki pravi, da v ponudbi manjka 80 strani. V Strabagu Grosove navedbe zavračajo s prepričanjem, da bodo s »popolno ponudbo« izbrani za graditelja tekaškega stadiona.

»Ne glede na to, kdaj bo izbira opravljena in ne glede na vreme, so roki za dokončanje gradnje jasni«, je dejal Gros in pojasnil, da morajo v Bruselj, ki financira 48 milijonov evrov vredno gradnjo, zadnji račun poslati najkasneje konec oktobra prihodnje leto.

Očitke, da z revizijo namerno zavlačujejo postopke in izkoriščajo časovno stisko zavoda Planica za črpanje evropskega denarja, Strabag zavrača s pojasnilom, da imajo zakonsko pravico vlaganja pravnih sredstev. O namigih, da Strabag morda zavlačuje postopke, ker v Avstriji, ki je velik slovenski rival tudi v smučarskih skokih, problematizirajo izdatno evropsko sofinanciranje gradnje NC, Gros pravi, da si na kaj takega niti ne upa pomisliti.

Rezervnega scenarija letos ni

Gradnja letalnice, kjer naj bi spomladi spet gostili najboljše smučarje letalce, se nadaljuje, Gros pa verjame, da bo betoniranje končano do konca oktobra in da bodo letalnico lahko pripravili za tekmovanje. Lani je bilo že avgusta jasno, da letalnica ne bo nared, zato so v Planici pripravili rezervni scenarij, in ga s tekmami na prenovljeni Bloudkovi velikanki tudi uresničili. Primož Finžgar, sekretar organizacijskega komiteja Planica, pravi, da o rezervnem scenariju letos ne razmišljajo.

»Tega si ne moremo privoščiti«. Planiške tekme so že vključene v koledar FIS za prihodnjo sezono, kot je dejal Finžgar, pa bo šele januarja dokončno znano, ali bodo gradbena dela končana, da bodo lahko takoj začeli pripravljati letalnico za tekmovanje.

Ker podjetje Imos ni dokončalo del oziroma odpravilo ugotovljenih napak na štiri milijone evrov vrednem servisnem objektu Čaplja, so mu pred časom odpovedali pogodbo, vendar novih izvajalcev, ki bodo zaključili približno milijon evrov vredna dela, še niso našli.