Štrafela pripravljen na srečanje z Jankovićem

Podjetje Gratel je umaknilo vso gradbeno mehanizacijo z ljubljanskih ulic, ker želijo problem rešiti poslovno, v pisarni in ne na ulici, je pojasnil direktor Drago Štrafela.

Objavljeno
13. marec 2007 18.17
Kranj/Ljubljana – Podjetje Gratel je umaknilo vso gradbeno mehanizacijo z ljubljanskih ulic, ker morajo problem rešiti poslovno, v pisarni in ne na ulici, je danes pojasnil direktor Drago Štrafela. "Do današnjega dne smo vložili vsa pravna sredstva zoper odločbo o odpravi soglasja k izvedbi del," je povedal Štrafela in dodal, da je tudi odškodninska tožba v pripravi. Na Gratelu so se sicer pripravljeni že ta teden sestati z županom Zoranom Jankovićem, vendar še proučujejo, ali bodo oni dali pobudo za srečanje.

Štrafela je še poudaril, da v Gratelu spoštujejo odločitev o nadaljevanju prekinjenih pogovorov. Zadnjič so se s predstavniki Mestne občine Ljubljana (MOL) sestali 16. februarja, ko so jim predstavili projekt in vso dokumentacijo.

Janković je na današnji novinarski konferenci pozdravil odločitev Gratela, da bo z ljubljanskih ulic umaknil vso gradbeno mehanizacijo. Ponovil je, da dela Gratel za Ljubljano dober projekt, vendar pa župan pričakuje, da se bo podjetje držalo pogodbe. Janković še ne razmišlja o odpovedi pogodbe, saj je prepričan, da je prevladal razum in da bodo z Gratelom našli skupen jezik. S predstavniki podjetja pa se je pripravljen sestati takoj, ko bo mogoče, vendar pobude za srečanje sam ne namerava dati.

Glede napovedi Draga Štrafele, da bo podjetje na Mestno občino Ljubljana (MOL) vložilo odškodninske zahtevke, je župan dejal, da Gratel to pravico ima in da bo o tem odločilo sodišče. Mesečna odškodnina naj bi po izvedeniškem mnenju po direktorjevih besedah znašala 1,5 milijona evrov. Ob tem pa je Janković spomnil na očitke o nekakovostno opravljenih delih, kar pomeni, da bo tudi MOL lahko na Gratel naslovila odškodninske zahtevke.

SDS: Županova odločitev utegne Ljubljančane drago stati

Zaradi napovedanega odškodninskega zahtevka so v ljubljanskem svetniškem klubu SDS na današnji novinarski konferenci opozorili, da županova odločitev utegne Ljubljančane drago stati. Vodja svetniškega kluba SDS Dimitrij Kovačič je zadevo označil kot škandalozno in županovo ravnanje označil za negospodarno. Prepričan je tudi, da ni potrebno kaznovati podjetja, razen, če je z nekdanjo županjo Danico Simšič načrtovalo posel, ki bi oškodoval MOL.

Svetnik SDS Peter Sušnik je spomnil, da je SDS na posle z Gratelom opozorila že septembra 2005. Glede na to, da mestni svet tudi v prejšnjem sklicu ni bil obveščen o pogodbenih obveznostih obeh strani, bo svetniški klub SDS Jankoviću predlagal, naj skliče sejo o Gratelu. Župan naj bi na seji predložil dokumente, povedal, kakšna je škoda in kako bo rešil nastalo situacijo. Po Sušnikovih besedah pa se bo moral Janković tudi odločiti, ali bo vložil odškodninska zahtevka Simšičevi in nekdanjemu podžupanu Igorju Omerzi, ki je pripravljal posel z Gratelom.

Janković je na vprašanje, ali namerava sklicati sejo mestnega sveta glede Gratela odgovoril, da je pripravljen prisluhniti pobudi za sklic seje. "Vprašanje pa je, kdaj jo bomo sklicali, ker je treba najprej priti do nekih predlogov," je pojasnil župan.

Janković: Gratel se ne drži pogodbe

Pogodba je podpisana in jo je treba spoštovati, je dejal Janković. Ponovil je, da se Gratel ne drži pogodbe, zato je kot župan na osnovi pravic, ki mu jih daje pogodba, izničil soglasje za prekop cest do leta 2009. V pogodbi jasno piše, da je treba potek omrežja zakoličiti skupaj z oddelkom za gospodarske javne službe in promet, je pojasnil župan. Na MOL pričakujejo, da bodo vedeli, kje dela Gratel in ne, da bodo to izvedeli od meščanov ali v medijih.

Gratel mora oddati vlogo za zaporo cest, na podlagi katere bo določena trasa, po kateri bodo delali. Vzporedno pa bodo skupaj izvedli nadzor nad že izvedenimi deli, je pogoje za nadaljevanje gradnje optičnega telekomunikacijskega omrežja povzel župan. V prihodnje naj bi na podlagi vloge MOL Gratelu odobrila zaporo cest, skupaj bodo določili potek omrežja glede na vode javnih podjetij VO-KA in Energetike. Ko bo delo končano pa bodo opravili zapisnik o kakovosti opravljenih del in šele potem bo po Jankovićevih besedah Gratel začel delati na novi lokaciji.

Na MOL po županovih besedah ne načrtujejo, da bi bila občina lastnica optičnega telekomunikacijskega omrežja, saj ima veljavno pogodbo z Gratelom. Če bo prišlo do prekinitve pogodbe pa bodo na MOL preučili različne možnosti in izbrali najboljšo. Janković tudi ni želel komentirati domnevne škodljivosti služnostne pogodbe z Gratelom, napovedal pa je, da pripravljajo nekaj popravkov.

Kot je znano, je župan v ponedeljek razveljavil soglasje občine k izvedbi del podjetja Gratel pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja. Gratel je zoper odločbo vložil upravno tožbo s predlogom za odlog izvršitve odločbe in kljub zahtevi MOL del ni ustavil. V petek, soboto in ponedeljek je posredovala mestna inšpekcija in na podlagi izvršbe poskušala ustaviti dela. Gratel pa je v ponedeljek napovedal, da bo danes z ljubljanskih ulic umaknil vso gradbeno mehanizacijo. Odločili so se, da bodo na MOL vložili odškodninske zahtevke. Mesečna odškodnina naj bi po izvedeniškem mnenju znašala 1,5 milijona evrov, je pojasnil Štrafela.