Stranke zadržano o viceguvernerju BS, izrecna podpora le Bertonclju

Predsednik države Borut Pahor se je danes o podpori kandidatom za viceguvernerja in ustavnega sodnika sestal z vodji poslanskih skupin SDS, LMŠ, SMC in SD.

Objavljeno
29. september 2020 16.00
Posodobljeno
29. september 2020 21.15
Predsednik države Borut Pahor se bo moral v kratkem odločiti, koga bo predlagal za viceguvernerja Banke Slovenije. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ljubljana – Predsednik države Borut Pahor se je z vodjami poslanskih skupin SDS. LMŠ, SMC in SD posvetoval o politični podpori prijavljenim kandidatom za mesti viceguvernerja Banke Slovenije in ustavnega sodnika in o uveljavitvi sprememb volilne zakonodaje. Stranke za zdaj večinoma ne želijo razkriti imen svojih favoritov, verjetno pa se bodo o tem še kaj usklajevale, saj je tako za viceguvernerja kot za ustavnega sodnika na tajnem glasovanju potrebna podpora 46 poslancev.

Kot je po srečanju povedal vodja poslancev SDS Danijel Krivec, se v njihovi stranki glede imen kandidatov za visoka položaja v Banki Slovenije in ustavnem sodišču še niso odločili, »odločitev o tem, komu bodo dali svojo podporo, bodo kot običajno, sprejeli tik pred glasovanjem.« Ob tem pa v največji vladni stranki pričakujejo, da se bo koalicija poenotila glede sprememb volilne zakonodaje.

Brane Golubović iz LMŠ je edini izrecno izpostavil ime viceguvernerskega kandidata, in sicer za ta položaj podpirajo Andreja Bertonclja, nekdanjega finančnega ministra v Šarčevi vladi, glede ustavnega sodnika pa bodo počakali na predsednikov predlog, v odgovoru na novinarsko vprašanje, pa je pojasnil, da bi znova podprli tudi Andraža Terška.

V SMC so v svoj ožji izbor uvrstili štiri predlagane kandidate za viceguvernerja in dva od kandidatov za ustavnega sodnika, o konkretnih imenih pa vodja njihove poslanske skupine Janja Sluga ni želela govoriti. V SD so Pahorju povedali svoje preference glede viceguvernerja, sprejemljiva se jim zdita tudi dva od kandidatov za ustavnega sodnika, imen pa vodja poslanske skupine Matjaž Han prav tako ni želel izpostavljati.

Vse stranke se strinjajo, da se s spremembo volilne zakonodaje zdaj mudi, v opozicijskih LMŠ in SD pa predvsem pričakujejo, da ustrezen predlog predstavijo v ministrstvu za javno upravo. Rok za uveljavitev ustavne odločbe glede volilne zakonodaje se bo sicer iztekel 21. decembra.

Predsednik Pahor bo svoja kadrovska posvetovanja nadaljeval danes, ko se bo sestal še z vodjami poslanskih skupin strank Desus, NSi, SAB, SNS in predstavnikoma narodnih skupnosti. Bolj se mu sicer mudi pri izbiri kandidata za mesto viceguvernerja BS, kjer mora izbrano ime sporočiti v državni zbor v roku 30 dni po prejetju kandidatur 7. septembra. Pri tem lahko izbira izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Po posredovanju predloga za viceguvernerja je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata, državni zbor pa mora o njem glasovati v roku 30 dni po predsednikovem predlogu.

Kandidati za viceguvernerski položaj so poleg Andreja Bertonclja še Štefan Belingar iz banke​ BKS, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić, Kristijan Hvala z Združenja bank Slovenije, nekdanja državna sekretarka na MF Saša Jazbec, Matjaž Koman z Ekonomske fakultete, Franci Tušek iz PwC Slovenija, ekonomistka iz ECB Tina Žumer in pa direktorica analitsko-raziskovalnega centra v BS Arjana Brezigar Masten in ekonomist Anže Burger s FDV, ki ju nekateri neuradno uvrščajo med favorite.