Strateški forum na Bledu: Konkurenčna EU ali Unija solidarnosti?

Prihaja približno 500 gostov iz politike, gospodarstva, akademskega sveta.

Objavljeno
30. avgust 2013 21.02
2.8.2012 Bled ,Slovenija. Karl Erjavec poslusa Janeza Potocnika, Suma Chakrabartija in Angela Gurriao na Blejskem strateskem forumu. FOTO: JURE ERZEN/Delo
Saša Vidmajer, zunanja politika
Saša Vidmajer, zunanja politika
Ljubljana - S forumom mladih se v nedeljo na Bledu začenja vsakoletni strateški forum, tokrat z naslovom Spremembe v Evropi in svetu. V preteklih sedmih letih je prerasel v tukajšnjo osrednjo razpravo o mednarodnih odnosih.

Vsako leto se ga udeležujejo visoki gostje iz politike, gospodarstva in akademskih krogov, letos jih prihaja približno 500, največ doslej. Tridnevne razprave bodo posvečene izzivom Evrope in sveta v 21. stoletju, uradno odprtje konference bo v ponedeljek, ko bo goste nagovorila premierka Alenka Bratušek. Osrednji del bo predsedniška razprava o času sprememb, na kateri bo glavni govorec predsednik republike Borut Pahor, sodelovali bodo avstrijski predsednik Heinz Fischer, italijanski premier Enrico Letta in indijska državna ministrica za zunanje zadeve Preneet Kaur.

Evropska unija je sredi najgloblje krize, ki razkriva pomanjkljivosti ekonomske in monetarne zgradbe ter zaostruje odnose med državami članicami. Osrednje vprašanje je, ali se je sposobna relativizirati. Ne glede na različne pristope večina vidi prihodnost v tesnejši integraciji – v bančni, ekonomski in politični uniji. Temu bo namenjeno tudi osrednje omizje v torek dopoldne, v razpravi o prihodnosti ekonomske in monetarne unije bo med drugim sodeloval glavni ekonomist pri Evropski banki za obnovo in razvoj Erik Berglof. Hkrati s hitrimi spremembami Evrope se spreminja tudi svet, uveljavljajo se novi globalni akterji, Evropska unija se pomika na obrobje in izgublja verodostojnost v svetu. Razprave bodo razkrile aktualne dileme, ali federacija nacionalnih držav ali federalna unija državljanov; ali odgovorna unija ali unija solidarnosti in predvsem – kako uresničiti demokratično legitimnost hkrati z učinkovitostjo in konkurenčnostjo v globalni areni.

Med zanimivejšimi temami bo torkova razprava o Evropski uniji in Turčiji še posebno aktualna zdaj, ko svoje vrste strnjuje koalicija proti Siriji in ko se zdi napad vse bliže. Velika država med Evropo in Azijo je na poti v EU že približno 50 let, in vendar prav ni nič bliže; medtem izumljajo zanjo rešitve, kot so »posebni odnosi«, »strateško partnerstvo«. Kam vodi pot naprej in kakšno bo razmerje čez desetletje, dve, bodo med drugim pojasnjevali nekdanji italijanski zunanji minister in evropski komisar Franco Frattini ter gosta iz Turčije.

Tudi o širitvi na Balkan

Med širšimi strateškimi vprašanji bo v ponedeljek razprava o vodnih izzivih na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki (regija MENA), kjer je vprašanje še posebno pereče. V torek zjutraj bo potekala razprava o mednarodnem kazenskem pravosodju kot pogoju za uspešno gospodarsko prihodnost. O temi bo v uvodu govorila visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay, razprave se med drugim udeležuje glavna tožilka Medarodnega kazenskega sodišča (ICC) Fatou Bensouda. Zadnje omizje bo posvečeno odnosom med Evropsko unijo in Balkanom oziroma nadaljnji širitvi. Kljub globini krize je evropska povezava še vedno vabljiva za države zunaj nje in pogovor, na katerem bo več vodij diplomacij iz regije, tudi hrvaška ministrica Vesna Pusić, bo namenjen perspektivam prihodnje širitve.

Uvod v strateški forum bodo jutrišnje razprave o vlogi mladih v Evropski uniji. Večina v njih opaža izgubljeno generacijo, le malokdo obljubo prihodnosti. Omizja in delavnice bodo načeli digitalno revolucijo v politiki ter nova orodja in nova pravila v poslovnem svetu.

Poslovni del blejske konference pa bo v nedeljo namenjen razpravam o ekonomskih perspektivah Rusije in Srednje Azije, še posebno energetiki in visokim tehnologijam. Tamkajšnje priložnosti in izzive so uvrstili na program predvsem zaradi zelo velikega interesa slovenskega gospodarstva. Evropske in svetovne ekonomske perspektive bo med drugim predstavil namestnik generalnega sekretarja Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Yves Leterme.