Strateški svet odslej redno o odnosih s Hrvaško

Na strateškem svetu za zunanjo politiko, ki se je sestal v razširjeni sestavi na razpravi o odnosih s Hrvaško, so se dogovorili za redna srečanja sveta, ki bodo enkrat mesečno.

Objavljeno
02. marec 2007 16.29
Slovensko-Hrvaški odnosi
Ljubljana - Na strateškem svetu za zunanjo politiko, ki se je sestal v razširjeni sestavi na razpravi o odnosih s Hrvaško, so se dogovorili za redna srečanja sveta, ki bodo enkrat mesečno, strinjali pa so se tudi o potrebi po poenotenju zunanje politike do Hrvaške. Kot je po sestanku sveta še povedal zunanji minister Dimitrij Rupel, so se dogovorili tudi za pripravo seznama o vseh spremembah, ki so se zgodile enostransko na meji med državama od 25. junija 1991.

Po več kot triurnem sestanku sveta so se po besedah Rupla strinjali, da je treba "opustiti medsebojne, strankarske politične razlike in preiti k soglasni, čimbolj enotni zunanji politiki, ko gre za odnose med Slovenijo in Hrvaško". Dogovorili so se tudi za redno sestanke sveta, na katerih bodo glede politike do Hrvaške pripravljali dokumente za potrebe vlade, pa tudi parlamenta, če bo potrebno.

Dogovorili so se tudi za pripravo seznama o vseh spremembah, ki so se zgodile na meji med državama po 25. juniju 1991 in ki so v nasprotju s sklepi Badinterjeve komisije, v katerih med drugim piše, da so vsakršni enostranski ukrepi katerekoli države neveljavni, je povedal Rupel na novinarski konferenci.