Streha mariborske tržnice v slepi ulici

Varuhi kulturne dediščine zdaj Snagi predlagajo, naj opravi arhitekturno delavnico.

Objavljeno
31. januar 2013 17.24
*tre* MARIBORSKA TRŽNICA
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Prodajna ploščad osrednje mestne tržnice očitno ne bo dobila fiksnega nadstreška po rešitvi, ki jo je nazadnje priskrbela Snaga. Medtem pa branjevke in branjevci trenutne razmere na tržnici ocenjujejo kot »grozne«.

V Snagi, ki je z oktobrom 2011 prevzela upravljanje tržnic v Mariboru, po besedah direktorja Ivana Hajnška že od takrat iščejo rešitev za nadomestitev zdajšnjih dežnikov z ustrezno streho, a zanjo še niso dobili soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD). Tudi pri novem predlogu, po katerem bi bila streha oblikovno podobna zdajšnjim dežnikom, le da bi bila fiksna, se je zataknilo.

»Takšnega nadstreška zagotovo ne bo,« pravi direktor mariborske enote ZVKD Srečko Štajnbaher. »Ta opcija nam je bila ponujena, pogovarjali smo se, da bi lahko tudi zmanjšali površino nadstrešitve, vendar smo na koncu na strokovnem kolegiju predlagali drugačne usmerite.«

Kakšne konkretno, Štajnbaher še ni želel pojasniti, po naših informacijah pa so Snagi predlagali, da se izvede arhitekturna delavnica študentov arhitekture in iz različnih predlaganih rešitev najde najustreznejšo varianto ureditve tržničnega prostora. Pri tem menijo, da tam fiksne enotne strehe ne bi smelo biti. A na Snagi si prizadevajo ravno za fiksno streho, ki bi po njihovih ocenah stala okrog 400.000 evrov, medtem ko zamenjava dotrajanih dežnikov ne bi bila bistveno cenejša, za povrh pa bi bila potrebna na nekaj let.

Nov predlog Snage je treba »smatrati kot poskus izhoda iz krize«

»Sedanja, likovno zanimiva streha na mariborski tržnici, je neuporabna in neustrezna,« se strinja znani mariborski arhitekt Bogdan Reichenberg. Dežniki namreč ne nudijo zaščite pred padavinami in vetrom, neustrezno je odvodnjavanje itd. Trenutno stanje na tržnici je, meni Reichenberg, »posledica različnih dejstev, v katerih se manifestirajo ortodoksna stališča spomeniške službe na eni in preveč lahkotna pojmovanja investitorja na drugi strani.«

Nov predlog Snage je treba »smatrati kot poskus izhoda iz krize«, meni Reichenberg, ob tem pa je opozoril, da so iz debate o novi podobi tržnice izključeni avtorji osnovne rešitve. »Argument, da predlagana rešitev spominja na sedanje dežnike, ne vzdrži, saj bistvo obstoječe konstrukcije ni v formi, temveč v principu odpiranja in zapiranja. Izgleda, da želijo protagonisti nove rešitve ubrati bližnjico, ki pa se zaradi nespoštovanja relevantnih okoliščin utegne spremeniti v slepo ulico.«

V tej je sicer nova osrednja tržnica na Vodnikovem trgu praktično že od otvoritve. »Od leta 2008 se ni spremenilo popolnoma nič,« je ogorčena predsednica Združenja pridelovalcev vrtnin Maribor Erna Skok. »Razmere na tržnici so grozne. Zgornjo ploščad so počistili, zaprli dežnike in pospravili vse stojnice ter nas preselili v spodnji zaprti del. Po eni strani je to pravilno, ampak problem je v tem, da tam na hodniku ni prostora za vse,« pravi Skokova.
Prepričana je, da bi bila primerna rešitev ta, da bi prodajno ploščad zasteklili oziroma uredili nekakšen zimski vrt, ki bi se ga poleti dalo odpreti.